24 Eylül 2024 Salı

Uca, Êzidî halkının Çarşema Sor bayramını kutladı

HDP'nin Batman Êzidî milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının, ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul ettiği Çarşema Sor bayramını kutladı.
HDP'nin Batman Êzidî milletvekili Feleknas Uca, Êzidî halkının, ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul ettiği Çarşema Sor bayramını kutladı.
 
Yazılı bir açıklama yapan Uca, Çarşema Sor bayramının kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin yeşerdiği bin gün olduğunu belirtti.
 
Açıklamada, "Çarşema Sor'da kan akıtılması günahtır, asla can alınmaz. Bu kutsal günde farklı renklere boyanan yumurtaların bulunması şarttır" dedi.
 
IŞİD'in Êzidî halkına yönelik katliam saldırısını hatırlatan Uca, "Bundan beş sene önce yaşanan insanlık dışı, hiçbir dine ve değere sığmayan katliamın ardından Êzidî halkı, tekrar topraklarına dönmekte ve yeniden barışın iyiliğin ve güzelliğin hâkim olacağı bir yaşam inşa etmektedir" diye belirtti.
 
Uca'nın mesajı şöyle: "Bu süreçte, ortak acılarımızı ve yaralarımızı saracak yegâne şey birlik ve beraberliktir. Bu bağlamda, din, dil, inanç özgürlüğü ve barış temelinde kurduğumuz ittifaklarımız da yaralarımızın dermanı olması için çok büyük bir öneme sahiptir. Ortadoğu’nun en kadim toplumlarından biri olan Êzidî toplumuna yaşatılan bu insanlık dışı fermanlara insanlığın sessiz kalmaması ve dayanışma çağrısında bulunuyor, IŞİD’in elinde halen esir olan Êzidî kadınların ve çocukların özgür günlere uyanmasını diliyorum.  Êzidî halkı başta olmak üzere; inançlarından, kültür ve dillerinden dolayı ötekileştirilen, zulme uğrayan tüm halklara eşit, özgür, barış dolu ve daha adil bir dünya dileğiyle, yeniden doğuşun simgesi olan Çarşema Serê Nîsanê Bayramı kutlu olsun."