21 Eylül 2024 Cumartesi

Tutuklu gazeteciler için Bakırköy'de balon uçuruldu

Gelecek hafta duruşması görülecek olan ETHA ve ?zgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının davalarına dikkat çekmek için Bakırk?y Kadın Hapishanesi ?nünde balon uçuruldu.
Gazeteciler, Etkin Haber Ajansı'nda tutuklu gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ile ?zgürlükçü Demokrasi gazetesinden Reyhan Hacıoğlu ve Hicran Ürün'ün gelecek hafta g?rülecek duruşmalarına çağrı yapmak için Bakırk?y Kadın HApishanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Mezopotamya Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Jinnews, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri destek verdi.
 
"Gazetecilik suç değildir tutuklu gazetecilere ?zgürlük" yazılı pankartın açıldığı eylemde ilk sözü alan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu'ndan Gülfem Karataş, kadın gazetecilerin basın ?zgürlüğü konusunda kararlı duruş sergilediklerini belirtti. DİSK Basın-İş temsilcisi Aylin Kaplan da duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
 
Daha sonra HDP milletvekili Züleyha Gülüm s?z aldı. Gerçeği açığa çıkarmak isteyen, iktidara karşı söz söyleyen herkesin yargılandığı bir dönemden geçtiğini belirten Gülüm, "Gazeteci arkadaşlarımız gerçekleri açığa çıkarmak için haber yaptılar. Gazetecinin tutuklanması sadece onun baskı altına alınması değildir. Halkın haber alma hakkının engellenmesi anlamına geliyor. Gazetecilerin bu kadar çok baskı altına alınmasının sebebi de onların halka gerçekleri aktarıyor olmasıdır. Biz her zaman gazetecilerin yanında olacağız. Onlar da gerçekleri yazmaya devam edecekler" ifadelerini kullandı.
 
Son olarak ise Özgür Gelecek gazetesinden Taylan ?ztaş basın açıklamasını okudu. Nisan ayından beri Etkin Haber Ajansı muhabiri Pınar Gayıp ve editörü Semiha Şahin ile Özgürlükçü Demokrasi gazetesi editörü Reyhan Hacıoğlu ve Hicran Ürün'ün Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde tutuklu olduğunu hatırlatan Öztaş, "Arkadaşlarımız, aylar önce bir gece evlerine yapılan baskınla haksız ve hukuksuz şekilde gözaltına alındı ve tutuklandı.  Meslektaşlarımızın iddianamelerine baktığımızda haberleri suç unsuru olarak gösteriliyor. Biz, arkadaşlarımızın gelecek hafta görülecek olan duruşmalarda, serbest bırakılacağını, bu hukuksuz tutuklamanın biran önce sona ereceğini umuyoruz. Umuyoruz ve istiyoruz ki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız biran önce haberlerine ve sokaklara yeniden kavuşsun" dedi.
 
Halkın haber alma ve gazetecilerin haber yapma hakkı düşünüldüğünde, davaya katılımının ?nemli olduğunu belirten Öztaş, "Bu nedenle tüm kamuoyunu, önce pazartesi günü ETHA'dan, sonra çarşamba günü de Özgürlükçü Demokrasi'den 6'sı tutuklu 14 gazeteci arkadaşımızın Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ndeki 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne davet ediyoruz" diye konuştu.
 
Öztaş son olarak, "Şimdi, uçuracağımız balonlar, belki onlara ulaşmayacak ancak onların özgürlüğü için doğaya uçurduğumuz birer dilek işareti olarak evrendeki yerini alacak" diye belirtti.
 
Açıklamanın ardından balonların uçurulmasıyla eylem sona erdi.