21 Eylül 2024 Cumartesi

Tutuklu avukatlar: Adalet istediğimiz için tutsaktık

Tutuklu avukatlarla dayanışmak için düzenlenen adalet nöbetinin 75.'si gerçekleştirildi. Nöbete geçtiğimiz günlerde tahliye olan Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş da katıldı.
Tutuklu meslektaşları ile dayanışmak amacıyla hukuk örgütleri tarafından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde başlatılan Adalet Nöbeti, 75. haftasında devam etti. Nöbete HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK eski Başkanı Süleyman Çelebi ve tahliye olan Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar da katıldı.
 
Eylemde ilk sözü alan avukat Kemal Aytaç, geçtiğimiz hafta adalet nöbetinin ilk haftasında saldırıya uğrayan avukatların duruşması olduğunu hatırlatarak, avukatların beraat ettiği bilgisini verdi. Adalet nöbetinin kendilerinin nezninde her zaman meşru olduğunu vurgulayan Aytaç, "Adalet nöbetinin yargı kararıyla da meşruluğu tescillendi" dedi.
 
Türkiye'nin birçok sorunu olduğunu söyleyen DİSK eski Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye'nin ilk sorununun hukuksuzluk ve adaletsizlik olduğunu belirtti. Çelebi, "Bu ülkede hukuk yok, hak arama özneleri sindirilmeye çalışılıyor. Rahip Brunson davasında hukukun nasıl siyasallaştığını gördük. Gezi direnişini emperyal oyun olduğuna inandırmaya çalışanların Brunson'u nasıl serbest bıraktığını gördük. İşçiler ise çalışma yaşamında en çok hukuksuzluğa uğrayan kesim. Geçtiğimiz günlerde en temel haklarını kullanan 3. havalimanı işçileri tutuklandı. Bu ülkede ağzına açan herkes tehdit altında, bugün daha çok adalete ihtiyacımız var" diye konuştu.
 
BİZLER ADALET İÇİN ISRAR EDENLERİZ
 
Avukat Özlem Gümüştaş sözlerine kendileriyle haftalardır dayanışma ve nöbette kendileri için adalet isteyen meslektaşlarına teşekkür ederek başladı. Gümüştaş sözlerine şu şekilde devam etti: "12 yıldır avukatlık yapıyorum. Biz hiç sanık sandalyesine kendimizi uzak görmeyiz. Adaleti, özgürlüğü savunan sanığın savunmanı olmak da bir cesaret ister. Bir yıldır tutukluydum. Bu tutukluluğum da adalet içindi, sizin bir yıl boyunca burada olmanız bizleri ve adalet istemeyi bırakmamaktır. Burada bizler adalet için ısrar ve cesaret edenleriz. Cübbemizi hep bunun için giymeye hazırız. Yargı kuşatıldığında, sokağa çıkmaya cesaret edenleriz. Bu nöbete gelmek ve söz söylemek aynı ısrarın parçası."
 
ADALET MÜCADELESİ KOLAY KAZANILMIYOR
 
Ardından söz alan avukat Sezin Uçar ise "75 hafta önce darp edilerek, gözaltına alındık. Adalet mücadelesi kolay yürütülmüyor, kolay da kazanılmıyor. Adalet nöbeti toplumun her kesimi için adalet mücadelesinde ilham kaynağı oldu. Burada bugün sizler olduğunuz için Cumartesi Anneleri, havalimanı işçileri daha güçlü. Yeniden sizlerin arasında olmaktan mutluluk duyuyoruz" diye belirtti.