23 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsakların Sesi Platformu'ndan siyasi tutsaklarla dayanışma çağrısı

Balıkesir T Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Nurcan Bakır'a ilişkin yazılı açıklama yapan Tutsakların Sesi Platformu, "Tüm sağduyulu kamuoyunu tutsaklara sahip çıkmaya, devrimci politik tutsaklar ile dayanışmayı her alanda büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

Tutsakların Sesi Platformu, Balıkesir T Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Nurcan Bakır'a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde AKP-MHP iktidarının siyasi soykırım, tutuklama ve rehin alma politikası uygulaması nedeniyle hapishaneler dolup taştığı ifade edilen açıklamada, "Tutuklu ve hükümlü sayısı 300 bine ulaştı. Faşist iktidar 132 yeni hapishane inşa ederek daha yoğun bir baskı ve tutuklama dönemine girdiğini gösteriyor. Hapishanelerde yüzlerce hasta tutuklu ölüm sınırında, 700 üzerinde çocuğun ailelesiyle birlikte kalma zorunluluğundan dolayı özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor. Yerel ve uluslararası insan hakları gözlemcilerinin raporları hapishanelerin yaşanılmaz durumda olduğunu, tutsakların en temel insanı ihtiyaçlarının bile Faşist AKP-MHP iktidarınca engellendiğini göstermektedir. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda Türkeye'de 'derin bir insan hakları krizi' yaşandığı belirtildi. Türkiye 'keyfi tutuklamalar' ve kayyum atamaları 'muhalefetin susturulması' olarak değerlendirdi. Yine insan hakları savunucusu Osman Kavala, yazar Ahmet Tan, Diyarbakır'ın seçilmiş belediye başkan adayı Adnan Selçuk Mızraklı, HDP önceki eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş gibi hükümeti eleştiren muhalif isimler rehin tutularak keyfi ve uzun süredir tutuklu bulunuyorlar" denildi.

Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde hak ihlallerinin her geçen gün arttığı belirtilen açıklamada, "Devrimci tutsaklar hastahaneye sevkleri yapılmıyor, kitap, gazete ve dergi verilmiyor. Sağlıklı beslenemiyorlar. Kollektif ortamları kullanamıyorlar, görüş ve mektup yasakları her geçen gün artıyor. Infazlar yakılıyor. Her türlü baskı, şiddet ve işkence haberleri yayılıyor. İsmail Yılmaz Avukatıyla bile görüştürülmüyor. Bunlar yetmezmiş gibi ölüm haberleri artarak gelmektedir. Siirt E Tipi Hapishanesinde kalan, adlı tıp raporuna rağmen tahliye edilmeyen Nebi İlhan yaşamını yitirdi. Yine kısa bir süre sonra bütün bu baskıları protesto etmek nedeniyle Nurcan Bakır yaşamına son verdi" diye kaydedildi.

Nurcan Bakır'ın 28 yıldır tutsak olduğu, tahliyesine 2 yıl kaldığı hatırlatılan açıklamada, "Uzun yıllar rehin tutulmuş ve açlık grevleri nedeniyle sağlığı bozulmuş ve ailesi tarafından Adlı Tıp Kurumuna başvuru yapmıştı. Ailesi ile en son yaptığı görüşme sırasında; 'her gün rüyasında katledilen çocukları gördüğünü ve zulme karşı sessiz kalmayacağını' söyleyerek yaşamına son verdi. Nurcan yoldaş faşizmin içeride ve dışarıda yürüttüğü baskı ve imha politikalarına karşı yaptığı feda eylemi ile ölümsüzleşti. Hepimize direnişten başka çıkar bir yolun olmadığının mesajını verdi. Bu mesajı doğru okumalıyız" diye vurgulandı.

Tutsakların Sesi Platformu, "Türkiye ve Kürdistan'da faşizmine karşı direnirken tutsak düşen tüm devrimci politik tutsaklar ile dayanışmayı büyüterek, faşizmin zindanlarda işlediği cinayetleri ve uyguladığı baskıyı teşhir etmeye devam edeceğiz. Tüm sağduyulu kamuoyunu tutsaklara sahip çıkmaya, devrimci politik tutsaklar ile dayanışmayı her alanda büyütmeye çağırıyoruz" dedi.