30 Eylül 2024 Pazartesi

Tutsak aileleri ölümlerin aydınlatılması çağrısında bulundu

Tutsak yakınları ve Mardin Cezaevi İzleme Komisyonu, hapishanelerdeki hak ihlallerine dikkat çekmek ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle adalet nöbeti eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, hasta tutsakların serbest bırakılması ve infazını tamamlayan tutsaklara "pişmanlık" dayatmasından vazgeçilmesi istendi.

Mardin Cezaevi İzleme Komisyonu ve tutsak yakınları hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek ve birçok kentte tutsak yakınlarının devam eden eylemlere destek vermek amacıyla bir günlük Adalet Nöbeti eylemi gerçekleştirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube binasında nöbet eylemine başlayan aileler dernek binası önünde açıklama yaptı. Hasta tutsakların fotoğrafları ve "Cezaevlerinde yaşanan hak ihalleleri ve işkenceler son bulsun", "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankartlar taşındı. "Bijî berxwedana zindana" ve "Hasta tutsaklar onurumuzdur" sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı Cezaevi İzleme Komisyonu adına Gülizar İpek Bilek okudu.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç hukukta işkencenin kesin olarak yasaklandığını hatırlatan İpek, her ne gerekçeyle olursa olsun kimseye işkence yapılamayacağını belirtti. Hapishanelerdeki hak ihlallerine ilişkin hazırlanan raporları hatırlatan İpek, yaşanan şüpheli ölümlere dikkat çekti. Cenazelerin kaçırılarak defnedildiğini söyleyen İpek, yaşamını yitiren tutsakların bedenlerinde işkence izleri tespit edildiğini hatırlattı. İnfazı tamamlanan hükümlülerin tahliyelerinin "pişman olmadıkları" için ertelendiğini belirten İpek, bu uygulamaya bir an önce son verilmesini istedi.

'ATK TARAFSIZ DEĞİL'
Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) hasta tutsaklar hakkında gerçeğe aykırı raporlar hazırlandığını dile getiren İpek, ATK'nin taraflı davranarak, tutsakları hapishanelerde ölüme terk ettiğini ifade etti. Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un demans hastalığına rağmen tutsaklığının devam ettirilmesi, Çevir Bir'in ise aynı hastalık gerekçesiyle serbest bırakılması örneğini veren İpek, "Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan şahsında tüm hasta tutsakların tahliye edilmemesi ATK'nin bu cezaevinde kalabilir raporu bile bize ATK'nin tarafsız olmadığını göstermektedir" dedi.

BİR YILDA 48 ŞÜPHELİ ÖLÜM
Son bir yıl içinde hapishanelerde 48 tutsağın şüpheli şekilde hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan İpek, ağır hasta tutsakların tedavilerinin geciktirilmeden yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmeleri çağrısında bulundu. Şüpheli ölümlerin aydınlatılması çağrısında bulunan İpek, kamuoyuna tutsakların sesi olma çağrısı yaptı.

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Açıklamada söz alan avukat Lokman Emen de, açıklama sırasında hasta tutsak İbrahim Yıldırım'ın ölüm haberini aldıklarını belirterek, "Bizler, işkenceler, öldürmeler, hak ihlalleri bitene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Açıklama sloganlarla son buldu.