6 Ekim 2024 Pazar

'Türkiye'de işkenceyle ilgili tespit yok’ diyen Soylu'ya İHD ve Af Örgütü'nden yanıt

Süleyman Soylu'nun "4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar" iddiasına Af Örgütü'nden yanıt geldi: "Zorla kaybedilen 4 kişi aylar sonra Emniyet Müdürlüklerinde ortaya çıktı."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk'te katıldığı programda, "Bizim dönemimizde Necip Hablemitoğlu, ki o da FETÖ işidir, faili meçhul cinayet var mı? Biz terörle mücadele ediyoruz. 4,5 yıldır İçişleri Bakanlığı yapıyorum. İç güvenlikle ilgili terörle mücadele meselesi bizim uhdemizde. Boş kağıda imza atmaya hazırım. Terörle mücadelede bu başarının altında gayri hukuki, beyaz toros, insanlara işkence, faili meçhul cinayetler eğer varsa bana getirin boş kağıda imza atayım ve buradan çıkayım. Ben Uluslararası Af Örgütü'nün muhatabıyım. Bana geldiler. Biz Af Örgütü ile ilgili her seferinde karşı karşıya geliriz. Her seferinde onlar Türkiye'de gideceği yerleri söylerler. Göndeririz, her yeri ziyaret ederler. 4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar. Sistematik işkence ile ilgili önümüze bir şey koymadılar" dedi. 

Soylu'nun açıklamalarına Twitter'dan tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "Bizim dönemimizde işkence yok dedi. İnanılmaz!" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan da, Twitter hesabından Soylu'nun açıklamalarına "Sayın Soylu'nun iddiasının aksine işkence, kötü muamele ve zorla kaybetme iddialarımız var. Burada paylaşıyorum. Uluslararası Af Örgütü olarak uzun yıllardır bırakın tesisleri gezmeyi, sorularımıza zamanında cevap alabildiğimizi söyleyemem. Şu konuda ise sayın Bakanın hakkını vereyim, açıklayıcı olmasa ve geç de olsa çoğu sorumuza cevap verildi. Ayrıca zorla kaybedilen 4 kişi aylar sonra Emniyet Müdürlüklerinde ortaya çıktı. Bunu da söyledik. Ne söylememiz gerek daha?" sözleriyle yanıt verdi.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu ise Twitter hesabından "Ocak ayında kameraların önünde  kaçırılan müvekkilimiz Gökhan Güneş'i, 6 gün boyunca yaşadığı sistematik işkenceyi ve faillerin yargılanmadığını hatırlatırız" paylaşımı yaparak Soylu'ya yanıt verdi.