6 Ekim 2024 Pazar

Ölümsüzlerin ve tutsakların aileleri buluştu

Atılım gazetesinin 30. yıl kampanyası kapsamında ölümsüzlerin ve tutsakların aileleri bir araya geldi. ÖTSP'nin gerçekleştirdiği kahvaltıda, 30 yıldır süren mücadelenin ilerletilmesi için ailelerin çalışmanın büyütülmesine katılması çağrısında bulunuldu. Söz alan aileler, düzenli yan yana gelerek örgütlü davranmanın önemine işaret etti.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), Atılım gazetesinin 30. mücadele yılında gerçekleştirdiği "Şimdi Atılım zamanı" kampanyası kapsamında mücadelede ölümsüzleşenlerin ve tutsakların aileleriyle kahvaltı etkinliği düzenledi.

Suruç Katliamında ölümsüzleşenlerin ve yaralananların ailelerinin yanı sıra, Kilis, Rojava ve Dersim şehitleri ile tutsakların ailelerinin bir araya geldiği buluşmada önce kahvaltı yapıldı.

ÖTSP: KASIM AYINDA MEZAR ANMALARINA KATILIM ÇAĞRISI
Ardından ÖTSP adına söz alındı. Tutsakların ve ölümsüzlerin devrettiği bayrağı daha yukarı taşıma sözü veren ÖTSP temsilcisi, kasım ayında ölümsüzlerin mezarlarında yapacakları anma ve diğer etkinliklere katılım çağrısı yaptı.

Dün dışarıda birlikte mücadele ettikleri yoldaşlarının bir kısmının hapishanelerde tutsak edildiğini hatırlatan ÖTSP temsilcisi, "Devletin içeride ve dışarıda sürdürdüğü tasfiyeci saldırılara, ağır tecrit koşullarında başta sağlık olmak üzere, iletişim hakları, infazlarının ertelenmesi gibi saldırılara tutsak yoldaşlarımız boyun eğmiyor. Figen başkanın dediği gibi; 'Şu kadar ömrüm olsa yine mücadeleye veririm' diyen yoldaşlarımız var. Onların yanında olmak, mektup göndermek, kitap göndermek, maddi-manevi dayanışmada bulunmak, görüşçü, vasi olmak için ailelerimize, dostlarımıza çağrı yapıyoruz" dedi.

ESP: ONLARI YANI BAŞIMIZDA HİSSEDİYORUZ
Tutsak ve ölümsüzlerin aileleriyle gerçekleştirilen buluşmada Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) adına da konuşma yapıldı.

30 yıllık mücadele tarihinde ölümsüzleşenlerin anıldığı ve zindanlarda mücadeleyi omuzlayanların selamlandığı konuşmada, "Ölümsüzlerimiz için 'daima bizimlesiniz, daima sizinleyiz' derken bunu duygusal bir şey olarak söylemiyoruz. Aksine bugün mücadele yürüten her bir yoldaş onların varlıklarını yanlarında hissediyor" denildi.

Atılım'ı daha da yükseltmek için "Şimdi Atılım zamanı" denilerek bir çalışma başlatıldığı bilgisi verilen ESP adına yapılan konuşmada, zindanlardaki tutsakların gözü ve kulağının dışarıda, 30. yılda yürütülecek çalışmalarda olduğu belirtildi. "Ölümsüzlerimiz aramızda olsaydı 30. yıl çalışmasının en canlı, en heyecanlı, en coşkulu, en neşeli, en girişken yürütücüleri olacaktı muhtemelen" denilen çalışmada, onların heyecanı, coşkusu, moralinin 30. yıl çalışmasının motor gücü olması gerektiği vurgulandı.

'ÇOCUKLARINIZIN DAVASINI YENİ İNSANLARA TAŞIYALIM'
Ölümsüzlerin ve tutsakların ailelerine 30. yıl çalışmasında yer alma, çevrelerindeki insanlara taşıma, onların çalışmalara katılmasını sağlama çağrısı yapılan konuşmada, "Birlik olacağız, birbirimizin varlığından güç alacağız ve daha da çoğalacağız. Çocuklarımızın, yakınlarımızın davasını yeni insanlara taşımak, onların davasını daha da çoğaltmak onların izinden yürümenin en güzel yolu" denildi.

30. yıl boyunca mücadele direnci, azmi kırılmadan, bükülmeden bu topraklarda yaşayan ve yaşatan bir iradenin öyküsüne tanıklık ettikleri kaydedilen konuşmada, ailelere, ESP'nin 27 Ekim'de Ankara'da gerçekleştireceği kongreye katılma ve çalışmalarında yer alma çağrısı yapıldı.

30. yıl çalışmasının final etkinliğinin kasım ayı sonunda gerçekleştirileceği bilgisi verilen konuşmada, "O zamana kadar da her ailemizin bu çalışmalara katkısını bekliyoruz. Bu kadar zulmün, zalimliğin olduğu umudun da, direncin de yeşerdiğini gösterecek bir yol açabileceğimize inanıyorum.

AİLELERDEN BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Ardından tutsakların ve ölümsüzlerin aileleri söz aldı. İlk sözü alan ölümsüz ailesi, iki abisinin uzun yıllar hapishanede kaldığını ve tahliyesinden kısa süre sonra yaşamını yitirdiğini anlattı. Yeğeninin tutsaklığı döneminde ölüm orucu direnişine katıldığını ve aileler olarak birlikte mücadele ettiklerini anlatarak, ailelerin yan yana durmasının önemine işaret etti.

Suruç Katliamında ölümsüzleşen Uğur Özkan'ın babası da, 9 yıldır yanlarında duran ESP ve ÖTSP'ye teşekkür ederek konuşmasına başladı. Ailelerin birbirini tanımamasının yarattığı olumsuzluğa işaret ederek, "Bir araya gelelim. Birkaç ayda bir toplantı yapalım, birbirimize sahip çıkalım. Kürtçe bir söz vardır, 'eğer sen kendi elinle sırtını kaşımazsan, kimse eliyle sırtını kaşıyamazsın. Eğer biz birbirimize sahip çıkmazsak, kimsenin eliyle sırtımızı kaşıyamayız" dedi.

Rojava'da DAİŞ barbarlığına karşı savaşırken ölümsüzleşen Mahir Arpaçay'ın babası da, 11 yıl hapishanede kaldığını, yaşamının hiçbir karesinden pişmanlık duymadığını belirterek, "Sizin gibi dostların, yoldaşların yanında bulunduğum için çok mutluyum. Eğer siz varsanız, biz varsak sosyalizme umut taşıyabiliriz" dedi.

Uzun yıllar hapishanede kalan ve kardeşi hala tutsak olan Hülya Gerçek de, geçmiş deneyimlere dayanarak ailelerin düzenli bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. 2002 ölüm oruçları dönemindeki aile örgütlenmesinin düzenli olarak yan yana geldiğini, birlikte plan yaptığını ve çalışmanın başında ailelerden oluşan aile komisyonu olduğunun bilgisini veren Gerçek, "Bugün koşullar daha farklı. Elbette bizi zorlayacak bir sürü şey var. Biz güçlü bir aile örgütlülüğü yarattığımızda, hem hapishanelerdeki tutsakların sesi olmayı başaracağız. Hem ölümsüzleşenlerin anılarına daha fazla sahip çıkmış olacağız" dedi.