21 Eylül 2024 Cumartesi

Türkiye, İran ve Rusya Cenevre'ye çağrıldı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Rusya, İran ve Türkiye?yi; Suriye?de yeni bir anayasa geliştirmekle görevli bir komisyonun oluşturulması Cenevre görüşmelerine davet etti.
Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Rusya, İran ve Türkiye’yi 11-12 Eylül’de Cenevre görüşmelerine davet etti. Mistura’nın sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi her üç ülkeyi, Suriye’de yeni bir anayasa geliştirmekle görevli bir komisyonun oluşturulması için tartışmaya çağırdı.
 
ABD'nin de içinde yer aldığı başka ülkelerle de paralel tartışmaların yürütülmesi beklenirken görüşmelerin takvimi açıklanmadı.
 
Suriye rejimini Rusya ve İran ile Türkiye, 2017 yılının başında Cenevre görüşmelerine paralel olarak Astana sürecini başlatmıştı. Siyasi çözüm konusunda ne Cenevre ne de Astana görüşmeleri bugüne kadar başarılı bir sonuç ortaya çıkarmadı.
 
Cenevre’de yeniden planlanan görüşmeler ise IŞİD’in işgal ettiği tüm toprakları neredeyse kaybettiği bir dönemde yapılırken Suriye rejimi de, Türkiye destekli grupların elindeki İdlib bölgesine yönelik operasyon hazırlıklarını sürdürüyor.