24 Eylül 2024 Salı

Türkiye halklarına ve Adalet Bakanlığına çağrı: Zamanımız kalmadı

HDP, DTK, HDK ve DBP eşbaşkanları, tecridin kaldırılması talebiyle 160 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'i ziyaret etti. Artık zamanın daraldığını belirten eşbaşkanlar, Türkiye halklarına duyarlılık çağrısı yaptı, Adalet Bakanlığı'nı ise adım atmaya çağırdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli,  Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ile HDP milletvekilleri, İmralı'daki tecridin kaldırılması için 160 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'i ziyaret etti.
 
KOÇYİĞİT: TALEP HALKLARIN TALEBİDİR
 
Heyet, ziyaretin ardından basına açıklama yaptı. HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Güven'in Türkiye halklarına selamlarını iletti, genel durumunun iyi olduğunu ancak, yıprandığını gözlemlediklerini belirtti. Koçyiğit, "Umudu çok büyük, tecridin mutlaka kırılacağını, bunun için direnişini sonuna kadar devam ettireceğini ifade etti. Cezaevindeki eylemlere dikkatlerimizi çekti. Türkiye kamuoyunun cezaevlerini görmesi gerektiğini söyledi. Cezaevlerinde olumsuz sonuçların çıkmaması için elimizden geleni yapmamız gerektiğini ifade etti" dedi. 
 
Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebinin, sadece direnişçilerin talebi olmadığını vurgulayan Koçyiğit, "Tecridin kaldırılması ve hukuksuzluğun son bulması Kürt halkının, Türkiye halklarının tek talebidir. Bir an önce Sayın Öcalan'ın aile ve avukatları ile görüşme gerçekleştirmesi gerekiyor" dedi. 
 
Tecrid kaldırıldığı durumda Türkiye'nin normalleşme sürecine gireceğini kaydeden Koçyiğit, "Yeni gelişen süreçle normalleşme gerçekleşecekse, bunun İmralı Adası'nda tecridin ve özel rejimin kaldırılmasıyla mümkün olduğunu ifade etmek isterim. Bunun için her birimiz her yerde elimizden ne geliyorsa demokratik ve barışçıl bir şekilde bütün hukuki haklarımızı kullanacağız" diye konuştu. 
 
ADALET BAKANLIĞI VE KAMUOYUNA ÇAĞRI
 
Kamuoyuna seslenen Koçyiğit, "Olumsuz bir sonucun çıkmaması Türkiye halklarının yararınadır. Birinci önceliğimiz açlık grevlerinde olan arkadaşlarımızı yaşatmaktır. Temel hedefimiz, tecridin kaldırılmasıdır. Her birimizin bu sürece vereceği yanıt sürecin belirleyicisi olacaktır. Bekleme lüksümüz yok. Leyla arkadaş, açlık grevleri için zamanın aleyhe işlediği, yaşanacak olumsuzlukların Türkiye'yi çıkmaza sürükleyeceğini belirtti. Demokratik kamuoyunu açlık grevlerini sahiplenmeye, Adalet Bakanlığı'nı adım atmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.
 
BULDAN: UMUDUNU BÜYÜTEN BİR LEYLA VAR 
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise şunları söyledi: "Yukarıda bir Leyla var. Sadece bir Leyla değil, onunla birlikte kocaman bir irade var. Bedeni gün geçtikçe eriyor, küçülüyor. Bunun yanında umudunu kaybetmeyen, gün geçtikçe umudunu büyüten bir Leyla var. Bugün bize ‘açlık grevlerine sessiz kalınması beni derinden yaralıyor' dedi. Herkesin bu konuda iyi düşünmesi gerekiyor. Ayrıca sevgili Leyla açlık grevlerini sürdüren yoldaşlarını da sormayı ihmal etmedi. Yüreğinin cezaevlerinde açlık grevinde olan yoldaşlarıyla olduğunu ifade etti.
 
'KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK'
 
Bir an önce sessizliği bozmak ve bununla birlikte AKP hükümetinin bir an önce adım atması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Hukuksuzluk ve adaletsizliğin bir an önce bitmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Kaybedecek zaman yok. Zaman hepimizin aleyhinde işliyor. Adalet Bakanlığı'nın kendi çıkardığı yasaları uygulaması gerektiğini, İmralı Cezaevi'nde Sayın Öcalan'ın avukat ve aile görüşlerinin bir an önce başlaması gerektiğini buradan bir kez daha ifade ediyoruz."
 
'ARTIK GÜNDEMİMİZ TECRİT OLMALI'
 
Türkiye halklarının tecrit ve açlık grevlerine ilişkin söz söylemesi gerektiğini vurgulayan Buldan, "Seçim süreci geçti, bugün artık İstanbul dışında seçim gündemi yok. Gündemimizin tecrit ve buna karşı başlatılan açlık grevleri olması gerekiyor. Sessizlik karşısında vicdanların eridiğini belirtmek istiyoruz. Beklentimiz açlık grevleri ve tecride sahip çıkmak, Adalet Bakanlığı'nın adım atması olduğunu vurgulamak istiyoruz" dedi.