23 Eylül 2024 Pazartesi

Türkiye BM'de Galatasaray yasağını savundu: Turistler rahatsız oluyor

BM İnsan Hakları Konseyi üye ülkeleri, Türkiye'nin insan hakları karnesini incelemek için Cenevre'de toplandı. Toplantıda Galatasaray'ın Cumartesi Annelerine yasaklanması da gündeme geldi. Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, sorulan soruya "Turistleri rahatsız ettikleri için" yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, bugün Cenevre'de Türkiye'nin insan hakları karnesini inceledi. Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Annelerine yasaklanması da gündeme geldi.

Çalışma grubu üyelerinden biri Galatasaray Meydanı'nın 700 haftadır Cumartesi Anneleri'ne neden yasaklandığını sorması üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, "Turistleri rahatsız ettikleri için" yanıtını verdi. Kaymakçı, Cumartesi Anneleri'nin izin almadan eylem yaptıklarını da savundu.

'MEYDAN 76 HAFTADIR TURİSTLERE VE VATANDAŞLARA DA KAPALI
Cumartesi Anneleri ise Twitter hesabından ablukaya alınan Galatasaray meydanından bir fotoğraf paylaşarak Kaymakçı'ya tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri, "Dışişleri Bakanlığı'nın 'Turistik olduğu gerekçesiyle yasaklandı' dediği alan burası. Yalnız Cumartesi Anneleri'ne değil vatandaşlara ve turistlere de kapatılan 'turistik alan' 76 haftadır polis ablukasında" şeklinde paylaşım yaptı.

NE OLMUŞTU?
İçişleri Bakanı ve Beyoğlu Kaymakamlığı yıllardır gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 25 Ağustos 2018'de bir araya gelen Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda oturmalarını yasakladı. 700. haftada bir araya gelen kayıp yakınlarına polis saldırdı, aralarında Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Kayıp yakınları, tepkiler üzerine kısa bir süre sonra serbest bırakılmıştı. 

Galatasaray Meydanı, o günden beri Cumartesi Anneleri'ne yasaklandı. Kayıp yakınları her hafta İHD İstanbul Şubesi önünde eylemlerini gerçekleştiriyor.