23 Eylül 2024 Pazartesi

Tüm dünya iklim adaleti için sokağa çıktı

İskoçya'nın özerk bölgesi Glasgow kentinde Birleşmiş Milletler 25. İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sürüyor. 6 Kasım İklim Adaleti İçin Mücadele Günü'nde çok sayıda ülkede sokağa çıkan çevre aktivistleri, devletlerin iklim adaletine dair ikiyüzlülüklerini protesto etti. 

Birleşik Krallık, Fransa ve Yunanistan'da sokağa dökülen çok sayıda kişi iklim krizine karşı mücadelede sermaye ve rant politikalarına doğayı peşkeş çeken devletlerden beklentilerinin olmadığını kaydetti. 

BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık genelinde ondan fazla kentte yürüyüş düzenlendi. 

Londra'da binlere katılımıyla Trafalgar Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlendi. Burada yapılan eylemde, devletlerin dünyayı daha fazla oyalamaması gerektiği vurgulandı.

COP26'nın düzenlendiği İskoçya özerk bölgesinin Glasgow kentindeki yürüyüş ise çok daha büyüktü. Yüz bin kişinin katıldığı yürüyüşte, "İklim devrimi olmazsa her şeyi kaybedeceğiz" pankartı taşıyan Scientist Rebellion (Bilim İnsanları İsyanı), kendilerini George V Köprüsü'ne zincirledi.

Galler'de Swansea, Bangor, Llangollen ve Holyhead kentlerinde çok sayıda çevre aktivistleri yürüyüş düzenledi.

Kuzey İrlanda özerk bölgesinde ise en büyük yürüyüş başkent Belfast'taydı.

FRANSA
Fransa'nın Paris kentinde bir araya gelen çevre aktivistleri, belediye binasına küresel iklim krizinden sorumlu olan on ülkenin devlet başkanlarının posterlerini astı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere on gelişmiş ülkenin devlet başkanlarının küresel ısınmaya yönelik vaatlerini yerine getirmediğini hatırlattı. 

Eylemde, devlet başkanlarının "iki yüzlü" olduğu vurgulandı. 

YUNANİSTAN
Yunanistan'da Kazma Bırak Kampanyası'nın çağrısıyla bir araya gelen çevre aktivistleri ve ekoloji örgütleri Ege ve Akdeniz'de savaşa ramak kalacak derece fosil yakıt üzerine rekabete karış "Kazma bırak" dedi. 

İklim krizinin durdurulması için fosil yakıtların yer altında bırakılması çağrısı yapılan eylemde, birlikte yürütülecek mücadelenin önemine dikkat çekildi.