4 Ekim 2024 Cuma

Tüketiciyi Koruma Derneği: Zamlar geri çekilsin

TükoDer yaptığı açıklamada, "Ulaşım altyapı hizmetleri kamu hizmeti olarak verilmelidir, özelleştirme ve yap işlet devret modeli ile şirketlerin kâr hırsı altında vatandaşlarımız ezilmektedir" dedi.

Otoyol ve köprü geçiş fiyatlarına gelen yüzde 25 zamma ilişkin açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal zamların geri çekilmesi çağrısı yaptı.

Köprülere tünellere verilen dolar endeksli geçiş garantileri nedeniyle zamların tüm halkı ilgilendirdiğini söyleyen Koçal, "Zam gerekçesi olarak dolar kur farklı kaynaklı olduğunun kamuoyuna yansıması ise bir başka garabettir. Hani dolar ile işimiz yoktu, doların yükselmesi bizi etkilemiyordu, maliyet girdilerinde hiçbir artış olmayan mal ve hizmet satışlarında fahiş artışlara inceleme yapılarak ceza verilecekti. 83 milyon tüketici adına soruyoruz köprü ve otoyollarda verilen hangi hizmetlerin girdilerine fahiş artış gelmiştir de yüksek oranda zam yaptınız" ifadelerini kullandı.

Koçal, "Yap işlet devret yöntemiyle yapılan ve devletin dolar üzerinden yüksek geçiş garantisi verdiği köprülere enflasyon oranı üzerinde yapılan aşırı zam güçlü olan şirketlerin kasasını dolduracak güçsüz olan tüketicinin cebini boşaltacak geçiş garantisi nedeniyle hazineye ek yük getirecektir. Yeni yıla girerken; harçlar, vergiler, doğal gaz, elektrik köprüler, otoyollar gibi yapılan zamlar nedeniyle alım gücü düşen vatandaşın dayanma gücü kalmamıştır.Ulaşım sağlanması için gerekli altyapı olan yol, köprü ve tünel gibi hizmetler bir kamu hizmeti olarak verilmelidir, özelleştirme veya yap işlet devret modelinden vaz geçilmeli mevcut sözleşmelerden geçiş garantileri kaldırılarak Türk Lirasına çevrilmeli, ulaşım hizmeti ücretsiz sağlanmalıdır" dedi.