20 Eylül 2024 Cuma

TTB: Kömür için İkizköy'ü de, Türkiye'yi de yakmayın

Akbelen'de tüm ağaçların katledildiğini, ekosistemin önemli bir parçasının yok edildiğini kaydeden TTB, Akbelen mücadelesini desteklediklerini yineledi ve "Kömür için İkizköy'ü de, Türkiye'yi de yakmayın" vurgusu yaptı. 

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit kömürü sağlayan kömür madeni işletmesinin Milas-Ören Karayoluna paralel yaklaşık 15 kilometre boyunca uzandığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), Akbelen mücadelesinin sürdüğünü kaydetti.

'EKOSİSTEMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI YOK EDİLMİŞTİR'
Hükümetin, linyit yataklarını gerekçe göstererek Akbelen ormanını termik santralleri işleten şirketlere tahsis etmesi üzerine başlatılan fiili ve hukuki mücadelenin dört yılı aşkın süredir devam ettiği kaydedilen açıklamada, "24-30 Temmuz 2023 tarihlerinde başta İkizköylüler olmak üzere, yörede yaşayanların ve mücadeleye destek veren ekoloji örgütlerinin tüm çabalarına karşın, kolluk güçlerinin himayesi altında Akbelen ormanındaki tüm ağaçlar katledilmiş, ekosistemin önemli bir parçası yok edilmiştir. Ardından linyit damarlarına ulaşabilmek için sıyırma işlemleri yapılmış ve yerleşim alanlarına çok yakın olmasına karşın çok sık zaman aralıklarında dinamitler patlatılarak kömür çıkarma işlemlerine devam edilmiştir. Öte yandan ormanın çevresindeki zeytinlikler de ciddi bir tehdit ile karşı karşıyadır. Bilindiği gibi Zeytinlik Kanunu, zeytinliklerin üç kilometre yakınında zeytincilik ile ilişkili olanlar dışında hiçbir tesis ve faaliyete izin vermemektedir" dedi.

'AKBELEN'DE KANUNLAR HİÇE SAYILMAKTA'
Termik santrallerin işletmeye alınmasından bu yana bölgede yaşayan tüm canlıların hava kirliliği nedeniyle çok ciddi sağlık riski altında olduğu belirtilen açıklamada, "Risk, Akbelen ormanının yok edilmesi ve maden işletmesinin yaşam alanlarına daha da yakınlaşması nedeniyle artarak devam etmektedir. Görüldüğü üzere Akbelen'de kanunlar hiçe sayılmaktadır! Yörede yaşayanlar, 'Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız' demektedir. Ve haklı olarak aşağıdaki taleplerinin karşılanmasını istemektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, acilen ve daha da geç olmadan derhal yerine getirilmesi gerekenler şöyle sıralandı: 
🔹"Maden çalışmaları durdurulmalıdır.
🔹 Akbelen Ormanı'nı da kapsayan alan için Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine verilen maden işletme izni iptal edilmelidir.
🔹 Akbelen'de çiğnenen Zeytincilik Kanunu uygulanmalıdır."

Akbelen mücadelesini desteklediklerini yineleyen TTB, "Kömür için İkizköy'ü de, Türkiye'yi de yakmayın" vurgusu yaptı.