23 Eylül 2024 Pazartesi

TTB '1919-2019 14 Mart' şiarıyla etkinlikler düzenleyecek

14 Mart Tıp Bayramı'nın 100. yılı dolayısıyla "1919- 2019 14 Mart" şiarıyla yapılacak etkinliklere ilişkin düzenlenen toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 17 Mart Pazar günü "Büyük Hekim Yürüyüşü"ne katılım çağrısı yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 14 Mart Tıp Bayramı'nın 100. yılı dolayısıyla yapılacak etkinliklere ilişkin Merkez Konsey binasında basın toplantısı düzenledi.
 
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, TTB Merkez Konseyi üyeleri Prof. Dr. Çetin Atasoy, Dr. Yaşar Ulutaş, Dr. Selma Güngör ve Dr. Ayfer Horasan'ın katıldığı basın toplantısında açıklamayı, Prof. Dr. Sinan Adıyaman okudu.
 
Adıyaman, 14 Mart Tıp Bayramı'nın tarihçesini şöyle aktardı: "14 Mart 1919'da İstanbul işgal altındadır. O gün tıp öğrencileri Haydarpaşa'da toplanıp işgali protesto ederler. Tıp öğrencilerinin protestosuna dönemin hekimleri de katılır. Böylece 14 Mart 1919 bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak tarihimizde kutlanan ilk Tıp Bayramı olur."
 
Özgürlük ve bağımsızlık hekimlik mesleğinin karakterini oluşturduğunu ifade eden Adıyaman, "Çünkü hekimler, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın ancak özgür ve bağımsız bir ülkede gerçekleşebileceğini en iyi bilen meslek grubudur. Hekimlerin bilimsel öğretileri bu doğrultudadır. Bu nedenle işgale ilk karşı çıkanlar arasında yer almalarına ve mücadele ateşini yakmalarına şaşırmamak gerekir" dedi.
 
Cumhuriyet tarihi boyunca özgürlük ve bağımsızlık yanlısı düşüncelerinden geri adım atmayan hekimlerin, aynı zamanda demokrasinin, barışın, eşitliğin ve aydınlanmanın önemli temsilcileri olduğunu vurgulayan Adıyaman, 14 Mart Tıp haftalarını tıpkı 1919'daki tıbbiyelilerin halkına duyduğu sorumluluk duygusuyla kutlayıp, halkın taleplerini hekimlerin talepleriyle birleştirmeye çalıştılar. Türk Tabipleri Birliği'nin 14 Mart açıklamaları ve etkinlikleri bu görev ve sorumluluğun örnekleriyle doludur" diye belirtti.
 
Adıyaman, dönemin TTB Merkez Konsey Başkanı Dr. Erdal Atabek, 14 Mart 1980 günü yapılan Sağlık Kurultayı'ndaki konuşmasında bu sorumluluk bilincimizi şöyle aktarıyor:
"Sorunların neden ağırlaştığını, çözüm yollarının neden karanlıklara itildiğini bilmek zorundayız. Bezginliğe, umutsuzluğa, yılgınlığa karşı çıkmak zorundayız.
 
"Biz hekimler, yaşam biliminin temsilcileriyiz.  Biz hekimler, insan sağlığının temsilcileriyiz.
 
"Biz hekimler, insanın yaşaması için, insanın sağlıklı olması için eğitim gördük, onlar için yaşıyoruz.
 
"Biz hekimler, insan için, insanın insan gibi yaşaması için, insanın özgür yaşaması için, insanın zincirlerinden kurtulması için Mücadele etmek zorundayız.
 
"Biz hekimler, gözlerimizi topluma çevirmek zorundayız. Mücadele alanımız; yalnız mikroskobun merceklerinden gördüğümüz mikroplar değildir, yalnız hasta yatağında yatan insanların hastalıkları değildir."
 
14 Mart'ın 100. yılında TTB Merkez Konseyi olarak karanlığa karşı aydınlığı, dogmaya karşı bilimi, savaşlara karşı barışı, zorbalıklara karşı demokrasiyi, eşitsizliklere karşı adaleti 14 Mart 1919 bilinciyle savunduklarının altını çizen Adıyaman, "Tabip odalarını ve hekimleri 14 Mart günü meşaleleriyle şehirlerini aydınlatmaya, 17 Mart Pazar günü 1919 Tıbbiyelileriyle birlikte olmak için İstanbul'da yapılacak '1919'dan 2019'a 14 Mart Büyük Hekim Yürüyüşüne' katılmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
 
TTB Merkez Konsey '1919- 2019 14 Mart' etkinlikler kapsamında tabip odaları toplantı, panel, forum düzenleyecek. 17 Mart Pazar günü 1919'dan 2019'a 14 Mart "Büyük Hekim Yürüyüşü" düzenleneceğini belirten Adıyaman, her tabip odasında "1919'dan 2019'a 14 Mart" temalı yüz yıllık sürecin fotoğraflarla aktarıldığı fotoğraf sergileri açılacağını kaydetti.