20 Eylül 2024 Cuma

TSP: Suruç - Kobanê tutsaklarına özgürlük

Suruç katliamının 9. yıldönümüne ilişkin açıklama yapan TSP, "Avrupa'nın tüm antifaşist, demokrat ve ilerici kesimlerini 9. yıldönümünde 'Suruç için adalet, herkes için adalet' mücadelesini yükseltmeye ve Suruç-Kobanê tutsaklarına mektup, kart göndererek, faşizme karşı enternasyonal dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Suruç katliamının 9. yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Katliamın DAİŞ ve Türk devleti işbirliğiyle yapıldığı ve katillerin korunduğu ifade edilen açıklamada, Suruç yaralıları, aileleri ve Kobanê'yi sahiplenenlerin yargılandığı kaydedildi.

"Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu saygıyla anıyoruz. Düşleri düşlerimiz, anıları mücadele andımızdır" denilen açıklamada, "Gezi direnişini Kobanê direnişiyle buluşturmak ve Rojava devrimini sahiplenmek için yola çıkan sosyalist gençliğe yönelik bu vahşi katliamın amacı, halklar ve direnişler arasında kurulan köprüyü yıkmaktı" ifadeleri kullanıldı.

'KATLİAMDAN SONRA SURUÇ YARALILARI VE AİLELERİ TUTSAK EDİLDİ'
Ancak sosyalist gençliğin yaralarını hızla sararak "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla hesap sormaya devam ettiği belirtilen açıklamada, "Kobanê'nin özgürleşmesini hazmedemeyen faşist Türk devleti, Suruç katliamından sonra Suruç yaralılarına, ailelerine ve Kobanê direnişini sahiplenenlere yönelik saldırı ve tutuklamaları sürdürdü. Onlarca Suruç yaralısı defalarca gözaltına alındı, tutuklandı. Suruç yaralılarından Efe Çatalbaş ve Suruç'ta ölümsüzleşen Evrim Deniz Erol'un annesi Besra Erol yıllardır tutsak" denildi.

'SURUÇ İÇİN ADALET MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM'
Açıklama, şöyle devam etti: "Rojava devrimini ve Kobanê direnişini sahiplendikleri için 4 Kasım 2016'da tutuklanan ve Kobanê kumpas davasıyla onlarca yıl hapis cezası verilen HDP önceki eş Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve siyasetçiler Alp Altınörs, Ali Ürküt, Aynur Aşan, Bülent Parmaksız, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Nazmi Gür, Pervin Oduncu, Zeynep Ölbeci'nin tutsaklığı sürmektedir. TSP olarak, Avrupa'nın tüm antifaşist, demokrat ve ilerici kesimlerini 9. yıldönümünde 'Suruç için adalet, herkes için adalet' mücadelesini yükseltmeye ve Suruç-Kobanê tutsaklarına mektup, kart göndererek, faşizme karşı enternasyonal dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz."

Tutsak adresleri:
Efe Çatalbaş: Afyon 1 No'lu T Tipi Hapishanesi – Afyon
Besra Erol: Elazığ T Tipi Kapalı Hapishanesi -  Elazığ
Figen Yüksekdağ: Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi A3-15 - Kocaeli
Selahattin Demirtaş: Edirne F Tipi Hapishanesi B1-38 – Edirne
Pervin Oduncu: Sincan Kadın Hapishanesi C-1 - Ankara
Ali Ürküt, Nazmi Gür: Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi B2-3-56 - Ankara
Alp Altınörs, Günay Kubilay: Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi B2-5-64 - Ankara