20 Eylül 2024 Cuma

TSP: Sağlıklı beslenme, temel insan hakkıdır

Son dönemde Türkiye hapishanelerinde giderek artan gıda zehirlenmelerine tepki gösteren TSP, "Tutsaklara verilen yemeklerin standartlara uygun ve sağlıklı olması, suyun temiz olması ve hijyen kurallarına özen gösterilmesi bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) Türk devletinin hapishanelerde son dönemde gıda zehirlenmesi vakalarının giderek artmasına tepki gösterdi.

Yapılan yazılı açıklamada, son olarak Silivri Kapalı Hapishanesi'nde 250 tutsağın yemekten zehirlendiğine dikkat çekildi. Daha önce Diyarbakır Kampüs Hapishanesinde 24 Haziran ve 14 Mayıs 2024 tarihlerinde birçok tutsağın verilen yemekten zehirlendiği kaydedilen açıklamada, Edirne'de ise Tarım Açık Hapishanesinde bulunan 108 tutsağın, 30 Mayıs'ta akşam yemeğinden zehirlendiği hatırlatıldı.

'ÖLDÜRME POLİTİKASI DERİNLEŞTİRİLİYOR'
Hapishanelerde tutsak ciddi bir beslenme sorunuyla karşı karşıya kaldığı ve yaşamlarının risk altında olduğu belirtilen açıklamada, "On binlerce politik tutsağın olduğu hapishanelerde yaygınlaştırılan tecrit, hasta tutsakların tedavilerinin engellenerek ölüme gönderilmeleri, tahliye engelleri, hücre baskınlarıyla tutsakların eşyalarının tahrip edilmesi, kitap, mektup ve özel eşyalarına el konulması, işkenceler, iletişim engelleri gibi bir dizi saldırı ve soruna gıda zehirlenmelerinin de eklenmesi, devletin tutsaklara yönelik öldürme politikasını derinleştirdiğini göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.

'SAĞLIKLI GIDA VE TEMİZ SUYA ERİŞİM EN TEMEL İNSANİ HAKTIR'
Sağlıklı gıda ve temiz suya erişimin en temel insani hak olduğu belirtilen açıklamada, "Tutsaklara verilen yemeklerin standartlara uygun ve sağlıklı olması, suyun temiz olması ve hijyen kurallarına özen gösterilmesi bir zorunluluktur. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen yetkililer suç işlemektedir ve sorumlusu devlettir, devleti yönetenlerdir" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Hapishanelerde yaşanan gıda zehirlenmelerinin sorumluları açığa çıkarılarak cezalandırılmalı, tecride son verilmeli, hasta tutsaklar derhal tahliye edilmeli ve tedavileri sağlanmalı, tutsaklar üzerindeki baskılara, hak gasplarına son verilmeli, sürgün ve sevkler durdurulmalıdır. TSP olarak, tutsakların yaşadıkları sorunları yakından takip etmeye ve politik tutsakların özgürlüğü için mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz."