23 Eylül 2024 Pazartesi

Trump'ın Orta Doğu Planı'na tepkiler

Trump'ın Orta Doğu planına uluslararası toplumdan tepki geldi. Almanya'dan yapılan açıklamada da iki tarafın kabul ettiği bir çözüm olmasına dikkat çekildi. Ürdün ise ilhak uyarısı yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin İsrail toprağı olarak kabul edilmesini ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kalmasını öngören Orta Doğu Planı'na tepkiler geliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin Orta Doğu planını "sözde plan" olarak tanımlanarak planın ölü doğduğu ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, "Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gaspetmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz" denildi.

Filistin'in kabul etmeyeceği hiçbir planın Türkiye tarafından desteklenmeyeceği vurgulanan açıklamada "İşgal politikalarına son vermeden Orta Doğu'ya barış gelemez" ifadeleri kullanıldı.

ÜRDÜN'DEN İLHAK UYARISI
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de ABD‘nin Orta Doğu Planı ile Filistin bölgelerini ilhak ederek Yahudi yerleşim yerlerini genişletme girişimlerine karşı uyarıda bulundu.

Safedi, bölgede kalıcı barışın yolunun ancak Filistin halkının haklarını tanıyan iki devletli bir çözümden geçtiğini savundu. Bakan, Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olması gerektiğini belirtti.

Ürdün'deki ABD Büyükelçiliği önünde de planın açıklanmasının ardından eylem düzenlendi. Ürdün, ABD'nin önemli müttefikleri arasında yer alıyor. Ürdün Krallığı, 1994 yılında Mısır'dan sonra İsrail ile barış anlaşması sağlayan ikinci Arap ülkesi konumunda yer alıyor.

ALMANYA'DAN TEMKİNLİ AÇIKLAMA
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin bu önerisini titiz bir şekilde inceleyeceklerini, tüm partnerlerin de bunu yapacaklarını varsaydıklarını ifade etti. 

Yalnızca her iki taraf için kabul edilebilir, müzakere edilen iki devletli çözümün İsrailliler ile Filistinliler arasında kalıcı barışı getirebileceğini vurgulayan Maas, bu temelde çok uzun süre durmuş olan Orta Doğu barış sürecine yeni bir ivme kazandırmayı amaçlayan her bir atılımın memnuniyetle karşılanması gerektiğini dile getirdi.

"ABD’nin önerisi sorulara yol açıyor" ifadesini kullanan Maas, bu soruları şimdi Avrupa Birliği'ndeki (AB) partnerlerle görüşeceklerini vurguladı.

Maas, bu soruların, ihtilaftaki tarafların bir müzakere sürecine katılmalarını ve önerinin uluslararası kabul edilen parametrelerle nasıl ilişkili olduğunu içerdiğini kaydetti.

İNGİLTERE BAŞBAKANI PLANI DESTEKLEDİ, MUHALEFET 'BARIŞ İÇİN TEHDİT' DEDİ
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Trump'ın planına destek veren bir açıklama yaptı. Johnson'ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Johnson'ın Trump ile yaptığı görüşmede planı geleceğe olumlu etkileri olacak bir adım olarak değerlendirdiğini iletti.

İngiltere'de ana muhalafetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu anlaşmasının bir barış planı olmadığını kaydederek, "Bu, İsrail'in yasadışı sömürgeciliğini garanti altına alma ve Filistin'in haklarını reddetme planıdır. Barış için bir tehdittir" ifadelerini kullandı.

İşçi Partisi lideri, İngiliz hükümetinin "bu rezalete karşı çıkması, gerçek bir barış anlaşması ve hakiki bir 'iki devletli çözüm' için baskı yapması gerektiğini" vurguladı.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN TEPKİ
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) temsil edilen sağ muhafazakar partilerin ortak parlamento grubu olan Avrupa Halk Partisi'nden Michael Gahler de planın AB ülkeleri ve Birleşmiş Miletler'in politikalarıyla uyuşmadığına dikkat çekti.

Avrupa Halk Partisi'nin Dış Politika Sözcüsü Gahler, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasının, ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasının, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerine destek verilmesinin ve Ürdün Vadisi'nin kontrolünün gelecekte İsrail'e verilmesinin öngörülmesinin tamamen taraflı bir planın parçaları olduğunu söyledi.

AP'nin Yeşiller partisi dış politika sözcüsü Reinhard Bütikofer de Trump'ın Filistin tarafının zayıf yanlarını kullandığı eleştirisini getirdi. "Bu şekilde barışın yolunu açmaya çalışmasını, tartışmaya açmamız gerekir" dedi.

KATAR: FİLİSTİN'DE ADİL BARIŞI SAĞLAYACAK ÇABALARI DESTEKLİYORUZ
Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası meşruiyete ve Birleşmiş Milletler'in (BM) aldığı ilgili kararlara bağlı kalındığı müddetçe ABD yönetiminin, Filistin meselesinin ve Arap-İsrail çatışmasının çözümü için sarfettiği çabaları takdir ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Filistin meselesinin çözümü için Katar'ın gereken yardımı yapmaya hazır olduğu belirtilen açıklamada, "Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarında bağımsız Filistin Devleti'ni kurma hakkı korunmadığı sürece barışın kalıcı olmayacağına" da işaret edildi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN PLANA DESTEK
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan Krallığı, Filistin ve İsrail arasında kapsamlı barış planı geliştirmek için Başkan Trump yönetiminin sarf ettiği çabaları takdir ediyor. Ayrıca ABD'nin himayesi altında taraflar arasında doğrudan müzakereleri başlatma ve planla ilgili her türlü anlaşmazlığı müzakereyle gidermeye teşvik ediyor. Bu da barış sürecinde, kardeş Filistin halkının meşru haklarını sağlayacak bir anlaşmaya varılması içindir" denildi.