24 Eylül 2024 Salı

Tosun, Erebo ve Dîcle Kobanê'de anıldı

TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri Kobanê'de düzenledikleri anma ile Serkan Tosun, Ferhat Erebo ve Metîn Dîcle'yi andı.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) MLKP'nin ilk Rojava şehidi Serkan Tosun'un onuncu, Hesekê'de devrimci görevleri başındayken katledilen MLKP savaşçıları Ferhat Erebo ve Metîn Dîcle'nin birinci şehadet yıldönümleri vesilesiyle anma düzenledi.

Şehit aileleri ve savaş gazilerinin de katıldığı anma saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada ilk sözü TKŞ temsilcilerinden Mîrza Berxo aldı. Berxo devrim şehitlerini anarak konuşmasına başladı. MLKP'nin Rojava'daki ilk şehidi Serkan Tosun'un devrimci tarihine ilişkin bilgiler aktardı. Berxo, Tosun'un Gazi Mahallesi'nde çok küçük yaşlarda devrimcilerle tanıştığını belirten Berxo, MLKP'yle tanıştığında sınıf bilinci ve Kürdistanlı kimliğiyle düşmandan hesap sormak için örgütlü mücadeleye atıldığını kaydetti.

'SERKAN YOLDAŞ ŞEHİT DÜŞEN YPG'Lİ YOLDAŞINI ALABİLMEK İÇİN CAN VERDİ'
Tosun'un devrimin ilk yıllarında Rojava'da olduğunu Serêkaniyê'de El Nusra çetelerine karşı yürütülen savaşta ön cephelerde yer aldığını belirten Berxo, "Serkan Yoldaş çetelerin saldırısı sırasında şehit düşen YPG'li bir yoldaşını alabilmek için can verdi. Bu onun devrime ve yoldaşlığa ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor" dedi.

'DEVRİMCİLİK HAYATINDA HER ZAMAN DEVRİMCİ DEĞERLERİ KORUDU'
Ferhat Erebo'nun devrimci tarihinden bahseden Berxo şunları ifade etti: "Ferhat Erebo devrimin ilk yıllarından itibaren Rojava'daydı. Aslen veterinerdi ama eğitim alarak doktor olmuştu. Devrimin ilk yıllarında zorlu koşullarda savaşçıların tedavilerini üstlendi. Kendisi doktordu ama cephelerde savaşma isteğini hiç kaybetmedi. Doktor Ferhat aynı zamanda Gazi bir yoldaştı. Minbic'te DAİŞ çetelerine karşı savaşırken ayağından yaralanmıştı ve uzun yıllar çok zorlu tedavilerden geçti. Her zaman yüksek moralli ve inançlı bir yoldaştı. Kendisi Arap Alevi bir ailenin çocuğuydu. Doktor Ferhat yirmi yıldan uzun devrimcilik hayatında her zaman devrimci değerleri korudu" dedi.

'METİN YOLDAŞ SOSYALİST-YURTSEVERLİK ÇİZGİSİNİN GÜÇLÜ BİR SAVUNUCUSUYDU'
Metîn Dîcle'nin de devrimcilik tarihini aktaran Berxo şunları belirtti: "Şehit Metîn aslen Mardinli bir ailenin çocuğudur. Kürdistan'lı bir komünisttir. Aynı zamanda ilahiyat eğitimi almıştır. Metin yoldaş sosyalist-yurtseverlik çizgisinin güçlü bir savunucusuydu. Çok genç yaşına rağmen büyük ilerlemeler kat eden bir yoldaştı. Örgütsel çalışmalarda, yoldaş ilişkilerinde devrimci duruşunu ve mütevaziliğini hiç bozmadı. Rojava devriminin sosyalizme ulaşması için son nefesine kadar çalıştı."

Tosun, Erebo ve Dîcle'nin Rojava devrimini savunmak ve büyütmek için can verdiğini vurgulayan Berxo, "Onların intikamını almak boynumuzun borcudur. Yoldaşlarımızın anılarına layık olmaya çalışacağız. Onların izinden yürüyeceğiz" dedi.

'FERHAT YOLDAŞIN İZİNDEN YÜRÜYECEĞİME SÖZ VERİYORUM'
İşgalci Türk devletinin saldırıları sonucunda gazi olan Berxwedan Sarya ise şunları kaydetti: "Benim Doktor Ferhat'la çalışma şansım olmadı ama Metîn yoldaşı tanıdım. Şehit Metîn çok mütevazı birisiydi. Kendisini kimseden üstün göstermedi. Çok güçlü bir yoldaşlık bağı vardı. Bizimle çok güçlü bağlar kurdu. Doktor Ferhat, aynı zamanda bir savaş gazisiydi. Yoldaşları onu anlatırken gazi olmasını ne kendisinde ne de yoldaşlarında bir yüke dönüştürmedi diye bahsediyorlar. Ben de kendime Ferhat yoldaşı örnek alıyorum ve onun izinden yürüyeceğime söz veriyorum."

Anmada konuşan TKŞ temsilcilerinden Xanim Îbrahîm, Metîn Dîcle ile uzun süre çalışmalarda birlikte yer aldığını belirtti. Îbrahîm, "Metîn yoldaş genç yaşına rağmen birçok görevi omuzlamıştı. Gençlik çalışmasının sorumluluğunu almıştı. Birçok gencin gelişiminde, devrimci olmasında emeği vardır. Bize eğitimler verdi, tartışmalar yürüttü, gelişmemizin önünü açtı" ifadelerini kullandı.

'FERHAT YOLDAŞ HEPİMİZDE DERİN İZLER BIRAKTI'
Erebo'nun devrimci özelliklerine değinen Îbrahîm, "Ferhat yoldaşın Rojava devrimiyle kurduğu bağ çok güçlüydü. Kendisi Arap halkının bir evladıydı.
Yaşamın içinde samimi ilişkiler geliştirdi ve hepimizde derin izler bıraktı. Yoldaşlarımızın anılarına bağlı kalacağız ve onları asla unutmayacağız. Serkan, Metîn ve Doktor yoldaş da bu Rojava Devrimi için canlarını verdiler. Bizler de onların izinden yürüyeceğiz" sözünü yineledi.

'ONUN İÇİN YARALI OLMAK BİR ENGEL DEĞİLDİ'
Ferhat Erebo'nun yoldaşlarından olan bir başka katılımcı ise Erebo'nun devrimci yaşamına dair aktarımlarda bulundu. Konuşmada, şu bilgiler paylaşıldı; "Hayalinde cephelerde düşmana karşı savaşmak vardı. Ama parti, 'devrimin doktora ihtiyacı var' dediğinde tüm yüreğiyle görevini yerine getirdi. Birçok yaralı yoldaşı hayata döndürmek için elinden geleni yaptı. Devrimin hastane konusundaki ihtiyacını belirleyip kurumsallaşmak adına Ş. Xebat Hastanesinin kurulumuna başlayanlar arasında oldu. 2015 yılına kadar doktorluk yaptı. 2016 yılında Minbic hamlesine katıldı ve ağır yaralandı. Raperîn Dîcle yoldaş yanında şehit düştü. Ferhat yoldaş, şehit düştüğü güne kadar tedavisi sürdü. Onun için yaralı olmak bir engel değildi. 'Yaşamak direnmektir' diyerek sorumluluklar üstlendi. Silahlarını ve kaldırdıkları kızıl bayrağı göklere çıkartacağımızın sözünü veriyoruz."

Anma mumların yakılması ve şehitler anısına söylenen şarkılarla sona erdi.