21 Eylül 2024 Cumartesi

Toğrul, Ömer Faruk Demirkol'un ölümünü Soylu'ya sordu

Askeri birlikte "intihar ettiği" öne sürülen Ömer Faruk Demirkol ile ilgili soru önergesi veren HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, şüpheli asker ölümlerinde hayatını kaybedenlerin neden hep Kürt ve Alevi olduğunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, artan şüpheli asker ölümleri ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemi ile ilgili soru önergesi verdi. 
 
Antep'in İslahiye ilçesi Fevzi Paşa Jandarma Karakolu'nda 6 aylık zorunlu askerliği sırasında 14 Ekim'de intihar ettiği söylenen Ömer Faruk Demirkol'un ailesinin, çocuklarının öldürüldüğünü söylediğini hatırlatan Toğrul, oğlunun 10 günlük raporun bitmesi üzerine komutanını aradığını ve komutanın ona "Seni dört gözle bekliyorum, etini kemiğinden ayıracağım" dediğini aktardı. 
 
Oğlunun "Askere gitmekten korkuyorum. Komutan beni tehdit ediyor" dediğini belirten anne Demirkol, oğlunu zorla ikna ettiklerini ve ancak oğlunun kendilerine "Sözlü psikolojik baskı uyguluyor. Ne deseler kabul ediyorum, yine baskı altındayım. Baba gel beni buradan al, baba beni mahvedecekler" dediğini ifade etti.
 
DEMİRKOL AİLESİNİ KİM TEHDİT EDİYOR?
 
Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, karakolda şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Ömer Faruk Demirkol'dan haberi olup olmadığını sordu. 
 
Demirkol'un ölümü üzerine başlatılan herhangi bir soruşturma olup olmadığını, var ise hangi aşamada olduğunu yok ise sorumluluğu olanlar hakkında bir soruşturma başlatıp başlatmayacaklarını soran Toğrul şu sorulara cevap istedi:
 
"Demirkol ailesinin sosyal medya hesaplarını kapatan ve tehdit edenler kimlerdir?
 
- Gaziantep'te yıllara göre şüpheli asker ölümlerinin sayısı kaçtır? İslahiye Fevzi Paşa Jandarma Karakolu'nda bu vakadan önce şüpheli asker ölümleri gerçekleşmiş midir? İslahiye Fevzi Paşa Jandarma Karakolu'nda şüpheli asker ölüm sayısı kaçtır? Gaziantep şüpheli asker ölümü sıralamasında Türkiye'de kaçıncı sıradadır?
 
- Çatışma dışı nedenlerle yaşanan şüpheli ölümler ile ilgili adli ve idari sürece ilişkin ortaya çıkan genel sonuç; ilgili kişi 'İntihar etmiştir' şeklinde tanımlama yapılarak dosyalar kapatılmaktadır. Demirkol olayında da benzer bir reflesk mi sergilenecektir? Yoksa bakanlığınız kurumsal itibarını korumak için bu soruşturmayı önemseyip sorumluları açığa çıkarmak için bir çabanın içerisinde bulunacak mıdır?
 
- Şüpheli asker ölümlerinin çoğunun Kürtlerden ve Alevilerden oluşması bir tesadüf müdür?"