3 Ekim 2024 Perşembe

TMMOB İzmir İKK: İşimizi yapmamızı hiçbir kurum engelleyemez

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Bakanlık tarafından hasar tespit ve saha çalışmalarına katılmalarının engellenmesine tepki gösterdi, "İşimizi yapmamız hiçbir kurum ve kuruluş tarafından engellenemez" dedi. 

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubelerinin, hasar tespit ve saha çalışmalarına katılmak istemelerine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından sürecin dışında tutulmalarına ilişkin açıklama yaptı. 

Baro Bahçe'de yapılan açıklamada konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, bugünden itibaren alanında uzman üyeleri ve avukatlar ile hasar tespit ve saha çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu.

Ulutaş, şimdiye kadar 192 binanın ağır hasarlı olarak tespit edildiğini hatırlatarak, TMMOB olarak sahada çalışma başvurularının reddedilerek sürecin dışında tutulduğunu söyledi.

Ulutaş, "81 ilden mimar ve mühendisler davet edilip otellerde konaklatılırken İzmir'i bilen, İzmir'de yaşayan işinin ehli mimar ve mühendisler ilgili eğitimleri çevre ve şehircilik bakanlığından almış olmasına rağmen sahada yetkilendirilmemiştir" diyerek, bu yetkilendirmemenin tek nedeninin, mimar ve mühendislerin İzmir'deki odalar adına süreçte yer almak istemeleri olduğunu dile getirdi.

'İŞİMİZİ YAPMAMIZ ENGELLENEMEZ'
Ulutaş, "Kamuya karşı sorumluluklarımızı her baskıya rağmen yerine getireceğimizi buradan duyurmaktayız. İşimizi yapmanın hiçbir kurum ve kuruluş tarafından engellenemeyeceğini, bu denli acılar yaşanmışken bile ötekileştirme yapılmaya devam edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi. Ulutaş deprem sonrası TMMOB olarak bölgesel yapı tespitleri gerçekleştirdiklerini ve oluşturulan haritalar üzerinden hasarlı yapıların veri girişlerinin yapılmasına devam edildiğini söyledi.

'HASAR TESPİT VE SAHA ÇALIŞMASINA BAŞLAYACAĞIZ'
"Her ne kadar Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü uzman odaları sürecin dışında tutmak istese de TMMOB İzmir İKK hazırlamış olduğu haritalama sistemini halkımızın kullanımına sunulmuştur. Tüm hemşerilerimizi www.izmirdepremi.com adresinden yapılarındaki hasarları bildirmesini istiyoruz. Her zaman olduğu gibi TMMOB'ye bağlı odalar halkın yanındadır ve halka karşı sorumluğunun bilincinde olarak elinde tuttuğu bilimsel bilgiyi tüm İzmirliler ile paylaşacaktır" diyen Ulutaş, bugünden itibaren alanında uzman üyeleri ve avukatlar ile hasar tespit ve saha çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu.