3 Ekim 2024 Perşembe

TSP: Hasta tutsak Abdulkadir Kuday devlet eliyle katledildi

Ölümün sınırında olduğun defalarca dikkat çekilmesi ve tahliye edilmesi yönünde çağrı yapılmasına rağmen tahliye edilmeyen ağır hasta tutsak Abdülkadir Kuday'ın hapishanede katledildiğini belirten Tutsakların Sesi Platformu (TSP), hasta tutsaklar için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. 

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), katledilen hasta tutsak Abdülkadir Kuday için açıklama yaptı. Kuday'ın devlet eliyle katledildiğinin altını çizen TSP, "Metris R Tipi Kapalı Cezaevi'nde ağır hastalıklarına rağmen ve hakkında 'cezaevinde yaşamını idame ettiremez' yönünde rapor olmasına rağmen tahliye edilmeyen yüzde 98 engelli tutsak Abdulkadir Kuday hayatını kaybetti" dedi. 

'KUDAY BİLEREK VE KASTEN ÖLÜME GÖNDERİLDİ'
Abdülkadir Kuday'ın hastalığının ilerlediği ve tahliye edilmesi yönünde İHD'nin, avukatının, tutsak yakınlarının, demokratik kurumların tüm çağrılarına rağmen tahliye edilmeyen Kuday'ın ölüme sürüklendiği belirtilen açıklamada, "Sinir sisteminin uyarılar gönderememesine neden olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığının yanı sıra başka hastalıkları da olan Kuday, son günlerde 40 kilonun altına düşmüştü. Kuday, 10 Temmuz 2023'te de kalp krizi geçirmiş, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları yeni bir kriz geçirebileceği endişesini paylaşmıştı. 17 Eylül'de Abdulkadir Kuday'ı ziyaret eden Avukat Tahir Demirci, her an kötü bir haber gelebileceği uyarısında bulunarak, bir an önce tahliye edilmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak Türk devleti Abdulkadir Kuday'ı tahliye etmeyerek, bilerek ve kasten ölüme gönderdi" ifadeleri kullanıldı. 

'TECRİDE DERHAL SON VERİLSİN'
Tutsakların Sesi Platformu'nun (TSP), açıklaması şöyle devam etti: "Hapishanelerde yaygınlaştırılan tecrit, işkence, çıplak arama dayatması, hastaneye sevk edilmeme, kelepçeli muayene dayatması, iletişim hakkının engellenmesi, iletişim yasakları süreli süresiz yayın, kitap ve mektup yasağı, havalandırma süresine kısıtlama getirilmesi, tahliyelerin engellenmesi, infaz yakma gibi hak ihlalleri ile tutsaklara insanlık dışı koşullar dayatarak tutsakları öldürmeyi politika haline getirmiş olan faşist Saray rejimi, yaşamını yitiren hasta tutsakların katilidir. TSP olarak, tüm insan hakları savunucularını, demokratik kurum ve kuruluşları hasta tutsakları sahiplenmeye çağırıyoruz. Hasta tutsakları sahiplenmek ve tecride hayır demek için 5 Ekim'de 'hasta tutsaklar serbest bırakılsın, tecride son' şiarıyla Paris ve Köln'de yapacağımız eylemlere tüm halkımızı katılmaya çağırıyoruz. Hasta tutsaklar derhal serbest bırakılsın! Tecrit işkencedir ve tecride derhal son verilsin!"