22 Eylül 2024 Pazar

TKŞ: Rojava devrimi isyan eden dünya halklarına yol gösteriyor

Orta Doğu'da ve Dünyanın farklı ülkelerindeki halk isyanlarına ilişkin açıklama yapan Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), "Rojava devriminin sesi, Irak'ta, Lübnan'da, İran'da, Fransa'da, Şili'de, Sudan'da, Cezayir'de devam eden halk isyanlarında yankılanıyor. Bugün yüz yüze olduğu işgalci saldırılara karşı gösterdiği kararlı direniş diğer dünya halk hareketleri için de yol göstericidir" diye belirtti.

Devrimci Komünist Hareket (Tevgera Komûnîst ên Şeroşger-TKŞ), Orta Doğu'da ve Dünyanın farklı ülkelerindeki halk isyanlarına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Yer altından yer üstüne dünya çapında ezilenlerin hareketleri yer yüzünde depremler yaratıyor. Sarayların saltanatların o yıkılmaz sanılan kalın duvarları ezilenlerin balyozları altında çatırdıyor. Tarihsel ömrünü çoktan doldurmuş kapitalizm son darbeyi devrimci ayaklanmaların elinden yiyecek ve tarihin çöplüğüne gidecek" denildi.

Bir yerde kadın cinayetleri, bir yerde Whatsapp'ın vergilendirilmesi, bir yerde benzine gelen zam, bir başkasında yolsuzluk, diğerinde işsizlik, bir başka yerde çevre katliamı ve daha pek çok sorun ezilenleri birleştirdiğini ve harekete getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Kararlı ve militan kitle hareketi ve radikal eylemler burjuvaların uykularını kaçırıyor. Danslı gösterilerden taşlı-sopalı-molotoflu çatışmalara, basın açıklamalarından devlet binalarının işgali ve yakılmasına kadar her şey var. Kendiliğinden kitle hareketlerinin çıkabileceği zirvelere erişmiş muazzam halk hareketleri ve isyan dalgaları gelişiyor art arda. Hükümetleri düşürüyor, bakanları, başbakanları koltuğundan ediyor, yasaları değiştiriyorlar. Bölgemizde ve dünyanın dört bir yanında isyanlar devrime çağrı yapıyor" diye belirtildi.

Devrimci Komünist Hareket'in bu halk hareketlerindeki ilerici-devrimci potansiyeli gördüğünü, desteklediğini ve öncülüğünü yapmayı kendine görev edindiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Toplamda bu hareketlerin ortak sorunu bir devrimci program ve devrimci stratejiden yoksun olmalarıdır. Ufukları henüz kapitalist düzenle sınırlıdır. Devrimci program-devrimci strateji öncelikle bir devrimci öncü partinin var olmasını gerektirir. Devrimci öncü sayesinde bu görkemli halk direnişleri devrimci ayaklanmalara yönelir, aksi halde kendiliğindenlik sınırlarını aşamazlar. Devrimci Komünist Hareket emperyalist kapitalist sistemi sarsan, neo liberal saldırıları geriletmeyi başaran bu halk direnişlerini desteklerken, onları devrime doğru ilerletecek öncülük görevini unutmaz, ihmal etmez.

"Devrimci Komünist Hareket biliyor ki, Rojava devriminin sesi, Irak'ta, Lübnan'da, İran'da, Fransa'da, Şili'de, Sudan'da, Cezayir'de devam eden halk isyanlarında yankılanıyor. Rojava devriminin izlediği bağımsız rota onu zafere götürdü. Eşitlik ve özgürlük hedefine bağlandı ve devrimci strateji ile zaferi güvenceledi. Bugün yüz yüze olduğu işgalci saldırılara karşı gösterdiği kararlı direniş diğer dünya halk hareketleri için de yol göstericidir.

"Karşılıklı destek ve dayanışma enetrnasyonalizmin temel ilkesidir. Tek tek ülkelerde harekete geçen direniş kıtalarının Rojava devrimi ile dayanışmayı da unutmaması gerekir. Zafere ulaşmış devrimin güvencelenmesinin kendi mücadelelerinin zaferini de güvenceleyeceğinin bilincinde olmaları tutarlı enternasyonalist tavır anlamına gelir. Keza dünyadaki bu halk hareketleri ile dayanışmanın asli görevlerinden birisi olduğunu da Rojava devrimimiz aklından çıkarmamalıdır. Bu karşılıklı destek ve dayanışma görevi tek bir bütünün iki parçası gibidir ve bu bütünlüğe dayanmayan anlayış ve pratiklerin enternasyonalizm ilkesi ile bağdaşmayacağı da bilinmelidir. Devrimci Komünist Hareket Rojava devrimini savunma görevi ile diğer ülkelerdeki isyan hareketleriyle dayanışmayı birlikte ele alır. İsyana kalkan halk kitlelerinin devrim yolunda zafere ulaşmaları için direniş ve mücadeleden başka yol-yöntem yoktur, bunun için de Rojava devrimi izlenecek yolu göstermektedir."