8 Ekim 2024 Salı

TKŞ Kürt Dil Bayramını kutladı

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle basın açıklaması yaparak 4 parça Kürdistan halkının dil bayramını kutladı. "Dilimiz varlığımızdır, Kürt Anadil günü kutlu olsun" denilen açıklamada 15 Mayıs Kürt Dil Günü'nün ilk temellerinin Sovyet devriminde atıldığı dile getirildi. TKŞ Meclis adına basın metnini okuyan Vîdad Mihemed 4 parça Kürdistan halkının Kürt Dil Bayramını Kutladı ve he alanda Kürt diline sahip çıkılması çağrısı yaptı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle iki kentte yaptığı açıklamalarla 4 parça Kürdistan halkının Kürt Dil Bayramını kutladı. Hesekê'de TKŞ binası önünde yapılan açıklamada TKŞ Meclisi adına basın metnini Meclis üyesi Vîdad Mihemed okudu.

Kürt Dil Günü'nün tarihte ilk temellerinin Ekim devriminde atıldığını söyleyen Vîdad Mihemed, Kürt dilinin tarihte ilk kez Ekim devriminde resmi bir dil olarak kabul edildiğini hatırlattı. Vîdad Mihemed, "Latin Kürt alfabesi ilk kez 1928'de Bolşevik Komünistleri Erebê Şemo ve İsahalak Morgulov tarafından hazırlanır. 1917 Ekim devrimin de ilk Kafkas Kürtleri Konferansı 1925'te düzenlenir. Bu konferansta, Latince harfler ile Kürt Alfabesi hazırlama görevi Erebê Şemo ve İshalak Morgulov'a verilir. Bunun üzerine 1928'de ilk Kürt Alfabesi hazırlanır. Bu ilk Kürt alfabesi tarihte 'Şemo-Morgulov' alfabesi olarak tanınır. Aynı yıllarda 'Rêya Teze' dergisi 'Şemo-Morgulov' alfabesi ile yayın hayatına başlar. Ekim devrimi diğer alanlar gibi bu alanda da büyük adımlar atar" dedi.

15 Mayıs 1932'de Celaded Elî Bedîrxan öncülüğünde Şam'da Hawar dergisinin Kürtçe Latin harfleri ile yayın hayatına başladığını hatırlatan Vîdad Mihemed, Celaded Elî Bedîrxan ve arkadaşlarının Kürt dili ve alfabesinin geliştirilmesi için çok büyük emekler verdiğini vurguladı. "Bundan dolayı 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı ilan edildi" diyen Vîdad Mihemed, Hawar dergisininde Sovyetlerde yayınlanan "Rêya Teze" dergisi gibi Kürt dilinin gelişiminde çok büyük katkısı olduğunu vurguladı.

Kürt diline yönelik baskıların 100 yıldır devam ettiğine dikkat çeken Vîdad Mihemed, şöyle devam etti: "İnkar, imha ve yok etme saldırısı kapitalist emperyalist sistemlerin temelidir. Şu ana kadar bu kapitalist emperyalist siyaset yüzünden binlerce dil varlığını yitirmiştir. Bu dillerin kaybolması ile birlikte bu halkların ulus olma özelliği de kaybolmuştur. Çünkü dil bir ulusun tarihini ve varlığını korumanın en esas temelidir. Kürt dilinin yok edilmesi çabaları ile aynı zamanda kadınlar üzerinde de bir katliam ve erkek egemen siyaset yürütülüyor."

Vîdad Mihemed Şengal, Efrîn, Serê Kanîyê ve Girê Spî'de katliam saldırılarına uğrayan kadınların aynı zamanda işgale karşı mücadelenin öncüleri olduğunu söyledi.

'KÜRT DİLİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR'
Kobanê'de de basın açıklaması yapıldı. TKŞ binasında yapılan açıklamayı Abdulgani Mihemmet okudu. Abdulgani Mihemmed, 15 Mayıs'ın tarihçesine değindi. Kürt dili üzerinde asimilasyon politikasının yüzyıldır sürdürüldüğüne dikkat çekti. Yok etme saldırısı ile karşı karşıya kalan dillerden birinin Kürt dili olduğunu kaydeden Abdulgani Mihemmed, Qasr-ı Şirin, Syces Picot ve Lozan gibi emperyalist anlaşmalar ile 4 parçaya bölünen Kürdistan halkının hala bu siyasete maruz kaldığını ifade etti.

Abdulgani Mihemmed, "Kürt halkı yıllardır dilini korumak için faşizme ve sömürgeciliğe karşı ağır bedellerle bir mücadele yürütüyor. Kürdistanı kendi aralarında paylaşan diğer gerici ve faşist bölge devletleri gibi 'tek dil, tek millet, tek din' sloganı üzerinden kurulan faşist Türk devleti de Kürt halkının dilini, kültürünü ve tarihini yok etmek için en kirli yöntemleri kullanıyor" dedi.

Rojava devrimiyle birlikte, Kürt dili ve tüm diller üzerinde ki BAAS rejiminin baskılarının kaldırıldığını belirten Mihemmed şöyle devam etti: "Kürt dili resmi eğitim dili oldu. Bu 10 yıllardır süren Kürt halkının mücadelesi için tarihi bir kazanımdır. Bu kazanım aynı zamanda bedel ödeyen binlerce kadının ödediği bedeller sayesinde kazanıldı. Bu yüzden bu gün faşizm ve sömürgeciliğe karşı kazanımlarımıza daha fazla sahip çıkmamız gerekir."

15 Mayıs Kürt Dil Bayramını, 4 parça Kürdistan halkına kutlayan her Abdulgani Mihemmed, Kürt diline sahip çıkılması çağrısı yaptı. Abdulgani Mihemmed, "Konuşmak, yazmak, öğrenmek, sahip çıkmak, sömürgeciliğe ve asimilasyona karşı durmak en büyük ve onurlu direniştir, dilimiz varlığımızdır, dilimiz, tarihimizdir, dilimiz geleceğimizdir, dilimiz onurumuzdur, dilinle konuş, yaz, oku, öğren, öğret" dedi.

Açıklamalarda sık sık, "Zimanê me Hebûna me ye", "Zimanê me dîroka me ye", "Zimanê me pêşeroja me ye", "Zimanê me rûmeta me ye" sloganları atıldı.