23 Eylül 2024 Pazartesi

TKŞ: Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî için ayağa kalkalım

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri, Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerine yönelik işgalinin yıldönümü dolayısıyla eylem yaptı.

Qamışlo'da bulunan Delil Saruxan Şehitliği önünde yapılan eyleme Şehit Aileleri Kurumu üyeleri ile işgal nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Serêkaniyêli aileler de katıldı. "Serêkaniyê şehitleri ölümsüzdür", "Kahrolsun işgal" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde Serêkaniyê'de ölümsüzleşen MLKP MK Üyesi Bayram Namaz ile komünist savaşçılar Kerem Pehlivan ve Serkan Tosun'un fotoğrafları taşındı.

TKŞ adına açıklama yapan Abdulhalim Osman, 9 Ekim'in sömürgeci Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî'ye yönelik işgal saldırısının başlangıç tarihi olduğunu hatırlattı. Rojava devriminin kuruluşundan bu yana saldırılara uğradığını dile getiren Osman, "Emperyalist güçler ve gerici bölge devletleri çıkarları için devrimin iradesini kırmak istedi. Bu politika, ağırlıklı olarak DAİŞ, El Nusra ve Türk devleti eliyle yürütüldü" dedi.

Türk devletinin DAİŞ ile kurduğu ittifakın amacına ulaşamadığını dile getiren Osman, "Bu nedenle işgalci Türk devleti, Ocak 2018'de ABD ve Rusya'nın da onayı ile Efrîn'i işgale başladı. İki yıl sonra 9 Ekim 2019'da Serêkaniyê ve Girê Spî'ye saldırdı" dedi.

Osman, 9 Ekim'in aynı zamanda PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıldönümü olduğunu anımsattı.

Serêkaniyê'nin işgali nedeniyle onbinlerce kişinin yerinden edildiğini dile getiren Abdulhalim Osman şöyle devam etti: "Özgürlük savaşçıları, adanmış bir ruhla emsalsiz bir direniş sergiledi. Yüzlercesi şehit oldu. Komünistler de Rojava devriminin başlangıcından günümüze, onlarca şehit ve yaralıyla devrimi savunmak için savaşın tüm cephelerinde yer aldı. YPG, YPJ ve QSD savaşçılarıyla birlikte Türk devletine karşı kıyasıya mücadele etti. Serêkaniyê'ye yönelik işgal Şehid Serkan taburunun bombalanmasıyla başladı. Onur direnişinde MLKP savaşçısı Kerem Pehlivan (Demhat Günebakan) da şehit oldu. Direnişleri ve hayallerini yerine getireceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz."

Serêkaniyê ve Girê Spî'nin kirli ittifaklar sonucu işgal edildiğini dile getiren Osman, "Efrîn'de olduğu gibi Serêkaniyê'de de tarihimiz, kültürümüz, topraklarımız, evlerimiz yağmalandı. Bu nedenle tüm halklarımız işgale karşı ayağa kalkmalı ve kendini savunmalıdır. İlk iş Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi kurtarmaktır" çağrısında bulundu. Osman konuşmasını, "Yaşasın Rojava devrimi" diyerek tamamladı.

Komünistler açıklamanın ardından şehitlikte bulunan MLKP savaşçısı Kerem Pehlivan ile Serêkaniyê onur ve özgürlük direnişinde şehit düşen savaşçıların mezarlarını ziyaret etti, mumlar bıraktı.