23 Eylül 2024 Pazartesi

TKŞ: 21 Şubat Dünya Anadil Günü kutlu olsun

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) halkların Dünya Anadil Günü'nü kutladı. 

Komünist Devrimci Hareket (Tevgera Komünist A Şoreşger-TKŞ), 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nüne ilişkin açıklama yaptı.

Tüm halkların anadil gününü kutlayan TKŞ, 21 Şubat'ın tarihçesine ilişkin şunları kaydetti: "Bangladeş halkının, Bengal dilinin resmi dil olarak kabul edilmesi için Pakistan devletine karşı başlattığı mücadelede çok sayıda öğrenci yaşamını kaybetmişti. Ama anadillerine sahip çıkan ve mücadeleden vazgeçmeyen Bangledeşliler, Bengal dilini resmi dil olarak kabul ettirmişlerdi. Bengal dilinin kabul edilmesi için hayatlarını kaybeden öğrencilerin anısına her 21 Şubat Dünya Anadil Günü olarak kutlanıyor."

TKŞ, Kuzey ve Doğu Suriye'de bulunan ve egemenlerin saldırısına maruz kalan Kürtçe başta olmak üzere tüm halkların diline yönelik saldırıları kınadı.

'SOYKIRIM VE DİL KIRIMI'
Bölge toprakların insanlığın gelişmesine beşiklik ettiği, halkların da kardeşçe yaşadığı belirtilen açıklamada, "Bu topraklarda birbirinin diline, kültürüne ve yaşam tarzına saygı esas alınmıştır. Ama ne yazık ki egemenler kendi çıkarları için halkların değerlerine düşmanca saldırmış, diller ve kültürler tehdit edilmiştir. Hatta öyle ki binlerce yıllık tarihleri olan diller egemen devletlerin kapsamlı saldırıları ve asimilasyon politikaları sonucu yeryüzünden silinmiştir. Yaşananlar soykırımların yanında bir de dil kırımdır.

"Tek dil tek bayrak tek devlet tek millet nakaratlı sömürgeci zihniyetler halklarımızın çeşitliliğini ve çok dilliliğini hedef alarak insanlık düşmanı bir politika izlemiştir. Yetişen yeni kuşakların anadillerini öğrenmemesi için çok kapsamlı asimilasyon politikaları yürütülmüştür ve hala yürütülmektedir."

Kürtçenin bu saldırılara en çok maruz kalan dil olduğunu vurgulayan TKŞ, yıllarca varlıkları inkar edilen Kürt halkının dilinin de yasaklandığını söyledi. "Kürtçe konuşmak bazen ölümü veya çok büyük bedelleri göze almak demektir" denilen açıklamada, Kürt halkına yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına dikkat çekti. 

'HALKLAR SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI MÜCADELEDE ANADİLLERİNİ DE SAVUNDU'
Yeni kuşakların anadillerini öğrenememesi için devlet yasaklarının her zaman işletildiği ifade edilerek, "Kürtlere yönelik saldırılar bazen soykırım biçimindedir, bazen topraklarımızın demografik yapısının değiştirilmesidir, bazen de dil ve kültür kurumlarımıza yönelik ırkçı yasaklar ve saldırılardır. Ama Kürt halkı en büyük değerlerinden biri olan dilini bugüne kadar korumuş ve sömürgecilere, soykırımcılara karşı başlattığı direnişte kendi anadilini de savunmuştur" denildi. 

Halkların, emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı özgürlük mücadelesinin yanında adanilin korunması ve geliştirilmesi için de mücadele ettiği vurgulandı. 

'ROJAVA BÜTÜN HALKLAR ANADİLDE EĞİTİM HAKKINA SAHİP'
Açıklamada, şunlar ifade edildi: "Rojava Devrimimiz geliştirdiği halkçı demokratik yönetim sistemiyle uluslar ve ulusal toplulukların bir arada yaşamı bakımından örnek niteliğindedir. Rojava’da bütün halklar anadilde eğitim hakkına sahiptir. Diller Kuzey ve Doğu Suriye için önemli bir zenginlik olarak görülmekte ve geliştirilmesi için her türlü destek sunulmaktadır. Rojava Devriminin eşitlikçi çizgisi başta Suriye ve Türkiye devletlerinin statükosuz bırakma, işgal etme saldırılarına uğramaktadır."