25 Eylül 2024 Çarşamba

Tiryaki'den resmi görevlilere çağrı: İktidarın emir eri gibi davranmayın

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde şu ana kadar yaşanan hukuksuzluklara ilişkin Tiryaki açıklama yaptı. Her kent ve ilçeyi yakından takip ettiklerini, hiçbir usulsüzlüğe sessiz kalmayacaklarını kaydeden Tiryaki, ihlali gerçekleştirenler hakkında yasal işlem başlatacaklarını da duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki partisinin genel merkezinde, şu ana kadar yaşanan usulsüzlüklere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gün içinde yaşanacak tüm hukuksuzlukları aktaracaklarını bildiren Tiryaki, parti üyelerinin her kent ve ilçede sandıkları yakından takip ettiğini de aktardı.

RESMİ GÖREVLİLERE ÇAĞRI: İKTİDARIN EMİR ERİ GİBİ DAVRANMAYIN
Tarihin en kritik seçiminin yaşandığını hatırlatan Tiryaki, halkların yoğun ilgisinin olduğuna dikkat çekti. Türkiye halklarına bir kez daha oy kullanma çağrısı yapan Tiryaki, her oyun refah içinde bir Türkiye'ye katkısı olacağını söyledi, oy kullanan seçmenlere ise teşekkür etti. Görevli polis, asker, hakim başta olmak üzere tüm resmi görevlilere seslenen Tiryaki, "İktidarın emir eri gibi davranmamaya, bu konuda net bir tutum almaya davet ediyoruz. Unutulmasın ki halkın iradesine gölge düşürecek her işlem ileride adli soruşturmaya konu olacaktır" dedi.

PROPAGANDA YASAKLARINI YOK SAYANLAR HAKKINDA İŞLEM
Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra yasakları ihlal eden devlet kurumlarının gücünü, Erdoğan lehine propaganda yapan Altun ve savcı Sayan başta olmak üzere AKP'liler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyuran Tiryaki, gerekli soruşturmaların yapılacağına inandıklarını belirtti.

SANDIK GÖREVLİLERİNE ÇAĞRI: 142 BELGESİNİ OY KULLANILDIKTAN SONRA TESLİM ALIN
142 Belgesine dikkat çeken Tiryaki, okullarda görevli polislerin oyları kullandıktan sonra bu belgeleri teslim etmediklerini hatırlattı. Söz konusu polislerin "seçimler ikinci tura kalırsa bu belgeyi kullanacağız" dediğini aktaran Tiryaki, hukuku aykırı olan bu durum karşısında sandık görevlilerine çağrı yaptı, 142 Belgesinin oy kullandıktan sonra alınması gerektiğinin altını çizdi.

Şu ana kadar kendilerine iletilen hukuka aykırılıkları Tiryaki, şöyle sıraladı:

🔹"Yeşil Sol Parti seçmeni olduğunu düşündüğümüz, yaşı ilerlemiş ve okur-yazar olmayan, sayısı2 bini bulan kişinin Vatan Partisinin sandık görevlisi olarak yazıldığını örendik. Maalesef yurttaşlarımızın bu konuda bilgisi yok sandık başına gittiklerine oy kullanamayacakları söylenmiş. Bu konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarımız; il, ilçe örgütlerimiz gerekli girişimlerde bulundular, ilçe seçim kurullarında bunların adına düzenlenmiş görev belgeleri var ve o görev belgeleriyle görevli oldukları yerlerde oy kullanabilecek. Ama bu işlemlere imza atan Vatan Partisi'nin yerel yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımız bildirmek istiyorum.
🔹Bir diğer sorun Urfa'nın Siverek ilçesi Çinhisar Mahallesinde, Çinhisar İlkokulunda açık oy kullandırıldığını tespit ettik. AKP'li yöneticiler ve ortaklarının açık oy kullandırma girişimine karşı ilçe seçim kurullarına uyardık, savcılıklara suç bildiriminde bulunacağız. Bizler, AKP'den ve saraydan nemalandığı için halkın iradesine ipotek koymak isteyen yerel işbirlikçileri bir kez daha uyarıyoruz, yaptıkları açıkça suçtur. Urfa halkı iradesine sahip çıkacaktır, halkımızla birlikte tek bir oyun heba edilmemesi için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz.
🔹Giresun'da pusulalara Erdoğan gelecek şekilde önceden oy kullanıldığı iddia ediliyor. Bu sadece Giresun'da değil başka yerlerde de sandık görevlileri tarafından sabah oylar mühürlenirken bilinçli veya bilinçsizce bu biçimde mühürlendiklerini tahmin ediyoruz. Çok sayıda oy pusulasında hile yapıldığı iddia ediliyor. YSK nezdinde de girişiminde bulunduk, siyasi partiler de girişimde bulundu. Oy pusulaları geçersiz sayılmayacak, sandık kurulları tarafından gerekli olduğu durumda müşahit arkadaşlarımız itiraz yetkili arkadaşlarımız itiraz edecek.
🔹Kahta'ya bağlı Eskitaş Köyünde Adıyaman AKP il başkanını kardeşleri, jandarma görevlilerinin eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yaptığı yönünde de duyumumuz var. Henüz tespit edebilmiş değiliz.
🔹Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal Eşme mahallesinde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları toplu oy kullanmak istedi. Duruma karşı çıkan müşahitlerimizi, yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi AKP'li adayın yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup, müşahitlerimize saldırdı. İki arkadaşımız yaralandı, arkadaşlarımızın tedavileri hastanede devam ediyor."

'MÜŞAHİTLER VE İTİRAZA YETKİLİ KİŞİLER SON ANA KADAR KALMALI'
Tiryaki, şu ana kadar iletilen tüm hukuksuzlukları yakından takip ettiklerini, yasal sürece başladıklarını yineledi. Tiryaki, şu uyarılarda bulundu: "Birincisi sadece bizim değil siyasi partilerin müşahitlerinin işlemler tamamlanana kadar sandık kurullarında görevli olan müşahitlerin, ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı düzenlenene kadar görevlerinin başında olmasının hayati önemde olduğunu hatırlatmak istiyoruz. İlçe seçim kurullarında partiler tarafından görevli itiraza yetkili kişilerin, hukukçuların da birleştirme işlemleri tamamlanıp ilan edilene kadar ilçe seçim kurullarının görevleri başında olmasını istiyoruz. Ayrıca halkımızı da oylarını kullanmaya, oylarına sahip çıkmaya davet ediyoruz."

GÜN İÇİNDE AÇIKLAMALAR SÜRECEK
Basın toplantısı soru-cevapların ardından son buldu. Tiryaki, partisinin genel merkezinde gün içinde meydana gelecek olan hukuksuzlukları aktarmak için sık aralıklarla açıklama yapacak.