25 Eylül 2024 Çarşamba

Tiryaki: Sonuçları çalmaya dönük her girişimi boşa çıkaracağız

Hakkari ve Erzurum'da Yeşil Sol Parti'nin kazandığı milletvekillerinin gaspına dair girişimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Mehmet Rüştü Tiryaki, "Seçim sonuçlarını çalmaya dönük her girişimi boşa çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, seçimlerde gelinen son duruma ilişkin Ankara'da bulunan HDP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

'HAKKARİ'DE 3 MİLLETVEKİLİNİ KAZANDIK'
Hakkari'de yurt dışı oylar dahil edildikten sonra 3 milletvekilliğinin üçünü de kazandıklarını söyleyen Tiryaki, AKP adaylarının il yöneticileri, vali ve mülki idare görevlileriyle kamunun bütün kaynaklarını kullanarak seçimi ellerinden almaya çalıştığını kaydetti. Durumun sonuna kadar takipçisi olacaklarının altını çizen Tiryaki, Hakkari'de bütün sayım döküm cetvellerinin ellerinde olduğunu vurguladı. Tiryaki, "Bu saatten sonra yapılacak her şey Hakkari'deki seçimin çalınması demektir. Mülki amirleri, Hakkari Valisi'ni buradan uyarıyoruz: Siz AKP'nin il başkanı, siyasi temsilcisi değilsiniz. AKP'nin il başkanı, il temsilcisi, siyasi işler şefi gibi davranamazsınız. Bunu reddediyoruz. Asla başaramayacaksınız" ifadelerini kullandı.

'ERZURUM'DA SEÇİM SONUÇLARINI DEĞİŞTİRMEYE DÖNÜK GİRİŞİMLER VAR'
Benzer biçimde Erzurum'da Meral Danış Beştaş'ın resmi olmayan sonuçlara, YSK verilerine ve sonuç tutanaklarına göre milletvekili seçildiğini belirten Tiryaki, şöyle devam etti: "MHP'nin ve üzülerek ifade etmek isterim ki Millet İttifakı'nın ortaklarından bir tanesinin işbirliğiyle Erzurum'da seçim sonuçlarını değiştirmeye dönük girişimler bulunduğunu duyuyoruz. Umarım bu bilgi doğru değildir. Elbette ki Cumhur İttifakı'nı oluşturan partiler bu tür işlemlere tevessül edebilirler. Sonuçların değiştirilmesi için manipülatif girişimlerde bulunabilirler. Bu bizim açımızdan beklenen bir durumdur. Fakat buna karşı hazırlıklarımız var. Erzurum'un ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları da elimizde. Sayım döküm cetvellerinin tamamı da siyasi partilerle paylaşılmış olan SİP Port sistemi üzerinden herkes tarafından görülebiliyor. Dolayısıyla bu saatten sonra seçim sonuçlarını çalmaya dönük her girişimi boşa çıkaracağız."

'YANLIŞ GİRİLEN SONUÇLARA İLİŞKİN İTİRAZLARIMIZ SÜRÜYOR'
Bunun dışında çok sayıda sandıkta sandık sonuç tutanağının sisteme yanlış girildiğine işaret eden Tiryaki, yüzlerce kişinin 14 Mayıs akşam saatlerinden itibaren bu veriler üzerinde çalıştığını, bunların düzeltilmesi için itiraz ve başvurularda bulunduklarını kaydetti. Yapılan itirazların önemli bir bölümünün düzeltildiğini vurgulayan Tiryaki, bazı tutarsızlıklardan örnekler verdi. İtiraz süresi içinde tespit edilen tüm yanlış girişlere ilişkin girişimlerde bulunacaklarının altını çizen Tiryaki, şöyle devam etti: "Kazandığımız milletvekillerinin herhangi birisinin bu şekilde elimizden alındığını tespit edersek düzeltilmesi için itirazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Böyle veriler üzerinden varsa onların da itirazları başımız gözümüz üstüne. Ama öyle Valiyle, İçişleri Bakanıyla, Adalet Bakanıyla, onların verileriyle, ellerindeki vatandaşın kişisel bilgilerini kullanılarak yapılacak çalma işlemlerinin tamamına da sonuna kadar direneceğiz."