25 Eylül 2024 Çarşamba

Tiryaki: Her seçmen sayım ve döküm işleminin başında bulunabilir

Seçmenlerin ve müşahitlerin sandık alanlarından uzaklaştırılmak istenmesine ilişkin açıklama yapan Tiryaki, her seçmenin oy kullandığı sandık başında sayım ve döküm işlemlerini izleyebileceğini söyledi. Aksinin açıkça yasaya aykırı olduğunu kaydeden Tiryaki, sandıkları terk etmeme çağrısını yineledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi’nde ulaşılan ilk veriler üzerinden seçim sonuçları ve seçim güvenliğine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Tarihi bir andan geçildiğini ve tarihi bir başarıya tanıklık etmek üzere olduklarını söyleyen Tiryaki, halkların iradesinin ülke yönetimine taşınacağından kuşkularının olmadığını söyledi.

Çok yaygın olmamakla birlikte seçmenlerin oy kullanma mekanlarından uzaklaştırıldığına ilişkin duyumlar aldıklarını aktaran Tiryaki, şunları söyledi: "Her seçmenin oy kullandığı sandıklardaki sayım döküm işlemlerine eşlik etme hakkı var. Sayım döküm işlemlerine kimlerin eşlik edebileceği, sınıfta bulunabileceği yasada açıkça düzenlenmiş; sandık kurulu başkanları, sandık kurulu üyeleri, siyasi parti müşahitleri ve o sandıkta oy kullanan seçmenler sandık alanında bulunabilirler. Herhangi bir eğitim kurumunda, sınıfta seçmenlerin oyların sayım ve döküm işlemlerine eşlik etmesine, izlemesine izin verilmemesi açıkça 298 sayılı yasaya aykırı. YSK’nın sandık işlemlerinin nasıl yürütüleceğine dair yayımladığı başta 135 sayılı genelge olmak üzere genelgelere aykırı. Seçmenler sayım ve döküm işlemlerini engellemeyecek bir biçimde, sayım ve döküm işlemlerini izleyebilir, başında bulunabilir. Yeter ki sayım döküm işlemlerini engellemesinler."

Aksini yapanın yasaları çiğnediğini kaydeden Tiryaki, sandıklara ve oylara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Tiryaki ayrıca rakamları paylaşmak için erken olduğunu ancak konuşmasının başında söylediği "tarihi başarıya tanıklık etmek üzereyiz" sözlerinin ellerinde bulunan verilere göre dile getirdiğini belirtti.