25 Eylül 2024 Çarşamba

TİP: Bolivya'daki faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırıyoruz

Bolivya'daki ABD destekli darbeye ilişkin açıklama yapan TİP, uluslararası kamuoyunu, bağımsız kuruluşları, sendikaları ve ilerici güçlerı faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırılırken; Evo Morales'in ve onu destekleyen yoksullarla, yerel halklara desteğini ilan etti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in, ABD'nin arkasında olduğu faşist güçler ve askerler eliyle istifaya zorlandığı Bolivya'daki darbeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Yarısı buradaysa kalbimizin, yarısı Bolivya'dadır" başlıklı açıklamada, "Çokuluslu Bolivya Devleti'nde yoksulların, işçilerin ve yerel halkların çıkarlarını savunan Devlet Başkanı Evo Morales'in, ABD'nin arkasında oluğu faşist güçler ve askerler eliyle istifaya zorlanmasını lanetliyoruz" diye belirtildi.

20 Ekim seçimlerinden, temsil ettiği halk kesimlerinin desteğini alarak zaferle çıkan Morales'e, herhangi bir somut delile dayanmayan suçlamalar yönetildiği kaydedilen açıklamada, "Zenginlerin ve elitlerin isteği, ABD güdümündeki Amerikan Devletleri Örgütü'nün kışkırtması ve faşist çetelerin sokak saldırıları ile oluşturulan provokasyon ortamında son olarak silahlı güçler devreye sokulmuştur. Bugünkü haberler, yoksulların ve yerel halkların temsilcilerine karşı yağma, baskın ve şiddet olaylarının tırmandığını göstermektedir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelede yer verildi:
"ABD'de Latin Amerika'yı 'arka bahçesi' olarak dizayn etmeye dayalı Monroe Doktrini'nin uygulamaya konulduğu açıktır. ABD çıkarlarını tehdit eden iktidarlara karşı asker veya yargı güçlerinin kullanıldığı darbe senaryoları yakın geçmişte Venezuela, Honduras, Brezilya, Uruguay, Paraguay ve Arjantin'in de aralarında olduğu pek çok ülkede gündeme geldi. Sosyalist Küba'nın da yaptırımlarla halen açık bir saldırı altında olduğunu biliyoruz.

"Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de emekçilerin, ezilen halkların temsilcileri olarak bizler, Bolivya'nın seçilmiş Devlet Başkanı Morales'in, onu destekleyen yoksulların ve yerel halkların arkasında olduğumuzu ilan ediyoruz. Tüm uluslararası kamuoyunu, bağımsız kuruluşları, sendikaları ve ilerici güçleri faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırıyoruz."