22 Eylül 2024 Pazar

Til Temirli Asuriler: Osmanlı zihniyetine izin vermeyeceğiz

Til Temir'e yönelik işgal saldırıları devam ederken, Asuri ve Süryani halkları Xabur Suyu çevresindeki köylerini terk etmemekte kararlı. Til Tewil köyünde nöbet tutan bölge halkı, yeni bir soykırım yaşanmaması için birlikte direneceklerini dile getiriyor.

Türkiye ve çeteler, son bir hafta içerisinde saldırılarını Til Temir çevresindeki köylerde yoğunlaştırdı. Yüzyıllardan beri Asuri ve Süryani halklarının yaşadığı köyler hedef alınıyor.

Til Temir'e 3 kilometre uzaklıkta, Asurilerin yaşadığı Til Tewil Köyü, işgal tehdidiyle karşı karşıya olan köylerden biri. Xabur Suyu kenarındaki Til Tewil bölgedeki en büyük köylerden biri. Öyle ki, köyün 2012 öncesindeki nüfusu 1100 iken, 2015 yılında IŞİD ve El Nusra saldırıları nedeniyle köylülerin çoğu Avrupa veya başka bölgelere göç etmek zorunda kalmış. İki kilisenin bulunduğu köyün halkı, çete saldırıları nedeniyle ibadetlerini de gerçekleştiremiyor.

Obüs ve havan atışlarından dolayı korkarak evlerini terk etmek zorunda kalan aileler var. Yıllarca özerk yönetim altında özgürce yaşayan Asuri ve Süryaniler, katliam tehdidi nedeniyle tedirgin. Ancak, 2015'teki saldırı döneminden farklı olarak, nüfusun büyük bölümü topraklarını savunmak için bölgeyi terk etmemekte kararlı.

İşgal saldırılarının yoğunlaştığı bölgede Xabur Suyu çevresindeki köylerin savunmasını, Süryani Askeri Meclisi ve Xabur Savunma Birlikleri üstlendi. Asuri ve Süryani savaşçılar, bölgede kontrol noktaları ve mevziler oluşturarak halkın güvenliğini sağlıyor.

'YENİ BİR SOYKIRIM DAHA YAŞANMAMASI İÇİN EL ELE VERDİK, DİRENECEĞİZ'
Xabur Savunma Birliği içerisinde yer alan 60 yaşındaki Enduris Zeya Abdo, köyünü sonuna kadar savunacağını ifade etti. Ömrünü Til Tewil'de geçirdiğini belirten Abdo, 2015 yılında DAİŞ ve El Nusra çetelerinin saldırılara karşı da evini terk etmediğini dile getirdi. Abdo, bugün de işgalci çetelere karşı topraklarını korumakta kararlı olduğunu vurguladı.

Köylerinde daha önce Ermenilerin de yaşadığını dile getiren Abdo, "Biz bu topraklarda birlikte yaşıyorduk. Türk devleti çeteleri ile birlikte topraklarımızı işgal etmeyi amaçlıyor. Biz bu toprakların asıl sahipleriyiz. İşgale karşı sonuna kadar direneceğiz. Köyümüzü terk edip çetelere bırakmayacağız" diye belirtti.

Ortadoğu'da yaşayan halkların çok sayıda katliam ve soykırımla karşılaştığını ifade eden Abdo şöyle konuştu: "Biz daha öncede Osmanlı zulmüne karşı direndik. Ermeniler 1915'te soykırıma uğratıldılar, yine aynı yıl Süryani halkı Seyfo katliamını yaşadı. Biz Asuriler 1933 yılında Irak tarafından Simela katliamına maruz kaldık. Fakat hiçbir zaman topraklarımızı terk etmedik. Yeni bir katliam daha yaşanmaması için Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin saldırılarına karşı bu topraklarda yaşayan Kürt, Süryani, Asuri, Arap halkları, el ele vererek topraklarımızı çetelerden koruyacağız."

'BU KÖY BENİM TARİHİM, ASLA TERK ETMEYECEĞİM'
"Ben köyümü terk etmedim, etmeyeceğim de" diyen İbrahim Mizo, köy çevresinde Türkiye'nin de desteklediği çetelerin olduğunu hatırlattı, "Bu çeteler özellikle Souda ve Menacir bölgesinde yer tutuyorlar" diye belirtti. Mizo şunları söyledi: "Ben bir Asuri olarak, Til Tewil'de kendi topraklarımda özgür yaşamak için buradayım. Köyümüzü, topraklarımızı savunmak için oluşturduğumuz Xabur Savunma Birlikleri'ne de yardımcı oluyorum. Bu köyü sonuna kadar çetelerden koruyacağız."

Çete saldırılarına karşı Asuri ve Süryani savaşçıların köylerini koruduklarını ifade eden Mizo, "Çeteler, bizim köyümüzden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktalar. Burada bulunan savaşçılar, işgal saldırılarına karşı köyümüzü, Asuri halkının tarihini koruyor. Xabur Savunma Birliği, Süryani Askeri Meclisi ve Demokratik Suriye Güçleri çete saldırılarına savunma temelli karşılık veriyorlar" şeklinde konuştu.

Çocukluğundan itibaren Til Tewil köyünde yaşadığını kaydeden Mizo, "Til Tewil köyü benim için her şey. Bütün tarihim bu köyde. Eğer işgalcilere bu köyü bırakırsam yaşayamam. Bundan kaynaklı, savaşçılar ile birlikte ben de bu köyü asla terk etmeyeceğim, sonuna kadar bu köyde direneceğim" dedi.