22 Eylül 2024 Pazar

Til Temir köylerinde bir haftada 15 sivil katledildi, 30'u yaralandı

Cephe hattına 5 km uzaklıkta bulanan Til Temir'e her gün sivil ölü ve yaralılar ulaşıyor. Çetelerin katliam yapmak istediklerini dile getiren Şehit Legerin Hastanesi Müdürü Dr. Emin, yaralanmaların çoğunluğu hava saldırısı ve bombardıman nedeniyle uzuv kayıplı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırısında siviller hedef alınıyor. Son bir haftadır obüs ve havanlarla bombalanan Til Temir köylerinde 15 sivil katledildi, 30 sivil de yaralandı.

Kent çevresinde yer alan köylere her gün obüs ve havan atışları gerçekleştirilirken, SİHA'lar ile çok sayıda araç da vuruldu. Tekniğe dayalı saldırılarla karadan ilerlemeye çalışan işgalciler, cephe hattı boyunca DSG ve özsavunma güçlerinin direnişi ile karşılaştı. 

Savaş cephesine 5 kilometre uzaklıkta bulanan Til Temir kentindeki Şehit Legerin Hastanesi'ne her gün sivil kayıplar ve yaralılar ulaşıyor.

Şehit Legerin Hastanesi ve Heyva Sor a Kurd yöneticisi Dr. Hasan Emin, cephe hattında sivillere yönelik saldırılara ilişkin ETHA'ya konuştu.

'ÇETELER KATLİAM YAPMAK İSTİYORLAR'
Türkiye ve işgal saldırısında yer alan çetelerin saldırısı sonucu ağır kayıplar yaşandığını dile getiren Dr. Emin, "Bu saldırılar katliamcı zihniyetle yapılıyor. Çetelerin vahşice saldırılarını görmek mümkün. Sadece Kürtlere karşı değil, Arap, Süryani, Asuri halklarına yönelik ağır saldırılar ile yeniden katliam yapmak istiyorlar" dedi.

Son bir hafta içerisinde işgal saldırılarının Til Temir ve köylerinde yoğunlaştığını vurgulayan Dr. Emin şöyle konuştu: "İşgalci çeteler bu bölgeyi kontrolleri altında tutmayı hedefliyorlar. Fakat başarı elde edemediler ve bu nedenle saldırılarını yoğunlaştırıyorlar. Özellikle son bir haftada yoğunlaşan saldırılarda 30 sivil yaralandı, 15 kişi de yaşamını yitirdi. Bu rakam sadece Tel Temir hastanesine ulaşanlar. Aynı zamanda direkt olarak Qamışlo ve Heseke hastanelerine de götürülen yaralılar var."

'YARALILARIN ÇOĞUNLUĞU BOMBARDIMAN NEDENİYLE'
Geçmişte IŞİD ve El Nusra çetelerine karşı büyük mücadeleler verildiğini hatırlatan Dr. Emin, "Biz çetelere karşı burada mücadele verdik, o dönem yaralı olarak gelenler hep mermi ve ağır silah parçalarıydı. Fakat bu süreçte işgalci Türk ordusu ve çetelerinin saldırılarına baktığımız da yüzde bir sadece mermi yarası genelde bütün yaralılarımız hava saldırısı ve ağır silahların kullanımı sonucu oluşan yaralanmalar. Yaralıların elleri, ayakları, başkaca uzuvları kopuyor" şeklinde konuştu.

Savaş boyunca karşılaştıkları vakalarla ilgili açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Dr. Emin, "Burada kimi yaralanmaların diğerlerine benzemediğini söyledik. Çünkü kimi yerlerde kullandıkları silahlar farklıydı. Örneğin Serekaniye'de yüzlerce sivilin katıldığı eyleme yönelik saldırıda birçok insanın vücudunda bizim daha önce rastlamadığımız yanıklar oluştu. Bu farklı bir yanık vakasıydı. Biz o saldırıda kullanılan silahın beyaz fosfor gazı olduğundan şüphelendik, O dönem açıklama yaptık ve araştırılması için yeteri kadar teknik imkana sahip olmadığımızı söyledik ve araştırılmasını talep ettik" dedi.