23 Eylül 2024 Pazartesi

Ticaret Bakanı Türkiye'den İsrail'e giden gemileri doğruladı

Filistin halkına yönelik siyonist İsrail'in katliam ve işgal saldırıları sürerken AKP-MHP iktidarının İsrail'le süren ticari, askeri ve siyasi ilişkileri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ticaret Bakanı Bolat, İsrail limanlarına gemilerin gitmeye devam ettiğini kabul etti, bakan iktidarın sorumluluğunu, "ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler yapmaktadır" sözleriyle gizlemeye çalıştı.

Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik büyük bir soykırım saldırısı sürerken, AKP-MHP iktidarı İsrail'le ticari, askeri, siyasi ilişkilerine kesmemekte ısrarlı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail limanlarına giden gemilerle ilgili, iktidarı aklamaya yönelik açıklama yaptı. Ticaretin sürdüğünü kabul eden Bolat, "Ülkemizde mevcut ticareti devlet şirketleri değil, özel şirketler yapmaktadır" sözleriyle iktidarın işbirliğini gizlemeye çalıştı. Bolat, 7 Ekim'den bu yana yüzde 48 azalma olduğunu da öne sürdü.

Ticareti yapan özel şirketlerin birçoğunun uluslararası firmalar, yüzde 31'inin de Türkiye'ye doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar olduğunu söyleyen Bakan Bolat, İsrail'e uluslararası bir ambargo olmamasını da ticarete gerekçe yaptı. Bolat, "İsrail'e yönelik transit ticareti konu ürünlerde ülkemiz limanlarına uğrayan gemilerin sonraki destinasyonları uluslararası düzeyde ve ülkeler düzeyinde alınmış herhangi bir ambargo kararı bulunmamaktadır. Biz Türkiye olarak Birleşmiş Milletler kapsamındaki yaptırımların tanıyoruz ve uyguluyoruz" dedi.

Laf kalabalığı yaparak, İsrail limanlarına giden gemilerin Filistin halkına gönderilen mallar olduğunu ima etmeye çalışan Bakan Bolat şunları söyledi: "İsrail'in nüfusu 9 milyon 800 bin. 7 milyon 180 bini Yahudi asıllı. Filistin asıllılar 2 milyon 65 bin. Batı Şeria'da 3 milyon 250 bin Filistinli var. Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon 375 bin Filistinli yaşar. Şunu demek istiyorum; İsrail'in abluka altında tuttuğu bölgedeki nüfusta Filistinliler daha kalabalık 8 milyon, İsrailliler 7 milyon 200 bin. İşte ülkemizden Filistin'e gönderilen mallarda Filistin 'in kedine ait gümrüğü, limanı olmadığı için İsrail gümrükleri üzerinden Filistin'e girebilmektedirler. Varış yeri İsrail olarak yazılmak zorunda kalmakta."

Bakan Bolat, Filistinlilerin limanı olmadığı için İsrail limanlarının kullanıldığını söylese de bu gerçeği ifade etmiyor. Çünkü siyonist İsrail, kendi limanlarına ulaşan hiçbir malzemeyi Filistin halkına vermiyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ilaç gemisi, İsrail kendi limanlarına yanaşmasına izin vermediği için Mısır limanına yanaşmıştı.

METİN CİHAN GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Bakan Bolat'ın İsrail'le ticareti sürdürdüğünü söylediği özel şirket arasında AKP, BBP, Hüdapar ile bağlantı olanlar bulunuyor. Metin Cihan sosyal medya hesabından paylaştığı belgelerde, Tayyip Erdoğan'ın oğlu Burak Erdoğan'a ait şirketin gemilerinin İsrail limanında yükleme yaptığını duyurmuştu.

Cihan ayrıca, eski Başbakan Binali Yıldırım ve oğlu Erkan Yıldırım'ın İsrail'le ticaret yaptığına dair belgeler paylaşmıştı.

Siyonist İsrail devleti, hastaneleri, ibadethaneleri, halkın yaşadığı evleri bombalayarak binlerce insanı katlederken ticari ilişkilerini sürdüren AKP'liler, bu belgeleri yalanlamadı. Erdoğan ve ailesi tarafından "hakaret" ve "iftira" suçlamalarıyla dava açılmasını talep ederken, Binali Yıldırım ve oğlu Metin Cihan'ın paylaşımlarından isimlerinin kaldırılması için yargıya başvurdu.

İSRAİL ASKERLERİNE TÜRK MALI TERMAL İÇLİK
Metin Cihan, bakanın açıklamasının ardından yaptığı paylaşımda, İsrail'le ticareti sürdüren uluslararası firmalar arasında Türkiye'de üretilen termal içlik götüren Zim Integrated Shipping Services Ltd. ile İsrail'e yakıt ikmali yapan Oil Refineries Ltd. (Bazan Holding) bulunduğunu duyurdu. Bu iki şirket İsrail devletine ait, fakat taşınan mallar İsrail ordusuna lojistik sağlayan, üstelik Türk malı termal içlik barındırıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın 2022 yılına ait resmi verilerinde de İsrail ile ticaret hacminin Filistin ile ticaret hacminin 50 katından fazla olduğu bilgisi yer alıyor.

İSRAİL GEMİLERİN BİLGİLERİNİ GİZLEMEYE BAŞLADI 
Filistin halkının yanındaymış gibi görünen Türk devletinin İsrail'le süren ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerini gizlemek için siyonist İsrail devleti yeni bir karar aldı.

İsrail Milli Güvenlik Konseyi, limanlara talimat göndererek, gemilerin varış ve kalkış bilgilerinin web sitelerinden kaldırılmasını istedi. İsrail'in liman bilgilerini gizleme talimatı, Türkiye'den İsrail'e giden gemilere dair bilgilerin gizlenmesini de beraberinde getirdi.