24 Eylül 2024 Salı

Tewîla direnişçileri 6 saat süren çete saldırısını anlattı

3 Eylül günü Tewîla'da gerçekleşen direnişe katılan Şehit Alişer Deniz Tugayı komutanlarından Hogir Serêkaniyê ve Şehit Alişer Deniz Tugayı savaşçısı Kemal Nîdal saldırıyı ETHA'ya değerlendirdi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları sürüyor. Bir yandan Derazor'da "aşiret" örtüsüyle saldırılar gerçekleşirken, bir yandan da cephe hattı konumundaki bölgelere saldırılar yoğunlaşmış durumda.

Geçen hafta Til Temir, Minbic, Ayn İsa, Şehba ve Zirgan'ın köylerine yönelik karadan saldırı girişimleri gerçekleştirildi. Bu saldırılar, 9 Ekim 2019 tarihinden bu yana karadan gerçekleştirilen en kapsamlı saldırılardı.

3 Eylül'de Til Temir'in Tewîla köyüne yönelik saldırılar sonucunda şiddetli çatışmalar yaşandı. Til Temir Askeri Meclisi saldırıya sert karşılık verdi. Çete saldırısı, köyde bulunun savaş tünellerindeki direniş ve saldırıya müdahale etmek için köye dışarıdan gelen savaşçıların koordineli operasyonuyla püskürtüldü. Saldırıyı duyan birçok kişi çevre köylerden silahlanarak direnişe katıldı. 70-80 kişilik çete grubunun gerçekleştirdiği saldırıda çatışmalar 6 saat sürdü. QSD Basın Sözcüsü Ferhad Şamî yaptığı açıklamada, çatışmalar sonucunda 35 çete üyesinin öldürüldüğünü ve onlarcasının da yaralandığını söyledi.

'SALDIRIYI PÜSKÜRTTÜK, ÇETELER KAÇTI'
Saldırının gerçekleştiği Tewîla Köyü'nde görüştüğümüz Şehit Alişer Deniz Tugayı komutanlarından Hogir Serêkaniyê ve Tugay savaşçısı Kemal Nîdal bizi çatışmaların yaşandığı noktalara götürerek çatışma anını anlattı.

Şehit Alişer Deniz Tugayı komutanlarından Hogir Serêkaniyê 35 çete üyesinin öldürdüğü çatışmayı şöyle anlattı: "Şu anda Tewîla'dayız. Tewîla elimizde. Türk devleti ve çeteleri burada bize saldırdı. Saldırılarını püskürttük. Onlardan bazılarını öldürdük. Bazıları ise kaçtı."

Türk devletinin aşiretler aracılığıyla bölgede kargaşa yaratmaya çalıştığını kaydeden Hogir Serêkaniyê, Türk devletinin bu amaca erişemediğini ifade etti.

'YOLDAŞLARIMIZ TARİHİ BİR DİRENİŞ SERGİLEDİ'
6 saat boyunca süren çatışmaları anlatan Şehit Alişer Deniz Tugayı savaşçılarından Kemal Nîdal, "Şu anda Tewîla'dayız. 3 Eylül'de burada çetelerin saldırısında şiddetli bir çatışma yaşandı. Bütün yoldaşlarımız tarihi bir direniş sergiledi. Çeteleri Tewîla'dan çıkardık."

YERLERDE KAN İZLERİ
Yerlerdeki kan izlerini gösteren Kemal Nîdal, çete saldırısının ilk anlarında köyün kenarında Şam hükümetine bağlı güçlerin bulunduğu binaya yönelik baskında 5 askerin de öldürüldüğünü dile getirdi.

Çeteleri geldiklerine pişman ettiklerini kaydeden Nîdal, çetelerin M4 karayoluna girmek ve bölgede hakimiyet kurmak istediklerini belirtti. Başka yönden gelen yoldaşlarının da güçlü bir saldırıyla çeteleri püskürttüğünü ifade etti.

KAÇAN ÇETELERE AĞIR DARBE VURULDU
Nîdal, çetelerin koordine edildiği noktayı göstererek, çete emirinin o evde öldürüldüğünü kaydetti. Nîdal şöyle devam etti: "İnternette yaralılarının, ölülerinin fotoğraf ve videolarını paylaştılar. O ev bu evdi."

Saldırı sonucu çetelerin çok sayıda kayıp verdiğini söyleyen Nîdal, ağır darbeler alan çetelerin köyden kaçmaya çalıştığını vurguladı. Nîdal, kaçış esnasında orta otomatik silahlar ve füzelerle vurulan çetelerin ölü ve yaralılarını bırakarak kaçtığını ifade etti.