23 Eylül 2024 Pazartesi

Teslim olmayanlar ölmez: Basil el-Arac

'Basil el-Arac bir özgürlük savaşçısı, bir entelektüel ve isyancı, Filistin gençliğinin teorisyeniydi. Kendisini direnişe, intifadaya, birliğe, geri dönüş hakkına ve tüm Filistin topraklarının kurtuluşuna adamıştı. O, güvenlik işbirliğine karşı sahada birebir mücadele verirken bir yandan da tüm kültürel ve entelektüel gücünü direnişin hizmetine sunmuş devrimci bir entelektüeldi.'

'Bir şehide en büyük hakaret, katiline biat ettiğini, boyun eğdiğini, ona karşı yeterli sertlikte davranmadığını söylemektir.'-Basil El Arac

El-Hakim ve Ebu Ali Mustafa'nın yoldaşı ve öğrencisi, Basil el-Arac'ın  bir konuşmasında ifade ettiği bu sözler, yoldaşlarına, şehitlerin ve halkına bağlı bir devrimcinin düşmanına karşı beslediği öfkenin en yalın anlatımıdır. Filistin direnişinin yetiştirdiği çok sayıda fedai savaşçı ve komutandan birisi olan Basil el-Arac, artık özgür Filistin davasının ölümsüz sembolleri ve yol göstericilerinden biridir.

Filistinli Basil el-Arac, 6 Mart 2017 tarihinde, İsrail devleti tarafından katledildi.

İsrail polisi, Basil'in Rahmallah’ta kaldığı evine baskın yapar. Basil, teslim olmayanlar geleneğinin takipçisidir. İsrail polisi ile iki gün boyunca son mermisine kadar savaşır. Basil'in şehit düştüğü evde; Filistin direnişinin sembolü olan kefiyesi kanlar içindedir. Ölümsüzlüğe yürüdüğünde yanında silah ve kitaplarından başka hiçbir şey yoktu.

'BASKIYA DİRENMİYORSAN ENTELEKTÜEL OLARAK VARLIĞIN ANLAMSIZ'
Marksist bir aydın, yazar ve direnişçi olan Basil, Filistin bağımsızlık mücadelesine sarsılmaz bir inanç ve irade ile bağlanır. Her fırsatı mücadeleyi büyütmek için kullanır. Görev aldığı, 'sözlü tarih turlarında' insanlara mücadelenin önemini ve direnişin tarihini, kahramanlarını ve gerekliliğini anlatır. 'Eğer müdahil olmuyorsan, baskıya karşı direnmiyorsan entelektüel olarak varlığın anlamsızdır' diyerek aydın olmanın gereklerini ifade eder. Aydın ve entelektüel olmanın, baskı ve işgale karşı olmaktan geçtiğini bu sözleri ile anlatır. Mücadelenin dışında kalan ve elini taşın altına koymayanlar hiçbir zaman devrimci marksist aydın olamazlar. Ancak demagog ve müzmin muhalif kalırlar. Basil el-Arac, direnişin dışında kalarak aydın olunamayacağını kendi yaşamıyla da gösterir.

ÖNCE FİLİSTİN YÖNETİMİNCE TUTUKLANDI, SONRA SİYONİSTLER KATLETTİ
Basil el-Arac, mücadeleye 2012 yıllında adım atar. Filistinli tutsakların açlık grevi eylemlerini desteklemek için sokak eylemlerinde yer alır. Direniş üzerine, mücadele üzerine yazılar yazar. Bu mücadele içinde Filistin yönetimi tarafından İsrail'e yönelik 'eylem yapma hazırlığı' gerekçesiyle, 5 arkadaşıyla birlikte tutuklanır ve altı aylık zindan süreci başlar. Bu tutuklama, Basil'i, İsrail devletinin hedefi haline getirir. Çünkü, Filistin yönetimi Basil ve arkadaşlarını tutuklayarak deşifre etmiştir. Bu saatten sonra İsrail polisi Basil'i de, ölüm listesine alır. Daha önce katlettiği onlarca Filistinli direnişçilere yaptığını Basil içinde hazırlar. 6 Mart 2017'de direnerek ölümsüzleşir.

Bu yaşananlar, Filistin halkının, Filistin yönetimine karşı güvensizliklerini pekiştirir. Basil'in ailesi de taziyeye gelmek isteyen, Filistin yönetimi ve resmi medya çalışanlarını kabul etmezler.

ENTELEKTÜEL VE İSYANCI BİR DEVRİMCİ
Basil'in şehit düşmesi ardından FHKC şöyle der: 

"Şehit Basil el-Arac bir özgürlük savaşçısı, bir entelektüel ve isyancı, Filistin gençliğinin teorisyeniydi. Kendisini direnişe, intifadaya, birliğe, geri dönüş hakkına ve tüm Filistin topraklarının kurtuluşuna adamıştı. O, güvenlik işbirliğine karşı sahada birebir mücadele verirken bir yandan da tüm kültürel ve entelektüel gücünü direnişin hizmetine sunmuş devrimci bir entelektüeldi."

FHKC'nin bu sözleri, Filistin davasının kaybettiği fedai bir devrimciyi anlatan, onun teorik ve pratik  bilincine devrimci bir selam yollayan savaş çağrısı olur.

Bir devrimci ve yazar olan Basil, kendisine direnişi referans aldı ve öyle ölümsüzleşti. Yarattığı direniş, Filistin gençlerine örnek olmaya devam ediyor. Yeni Basil'ler, onun izinden gidiyorlar. Özgür ve bağımsız Filistin'in kurtuluşu,  canını, esirgemeden mücadeleye adayan Basillerin direnişleri sonucunda olacaktır.

Filistinli direnişçi, dünya devrimcilerinin yoldaşı Basil el-Arac'ı, katledilişinin  dördüncü yılında anıyoruz. Onun direnişi, Birleşik Ortadoğu devrimi için bugün de bizler yol gösteriyor.