21 Eylül 2024 Cumartesi

Temelli Van'da: 1 Eylül'de buluşalım

Van'da halkla bayramlaşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, halklara 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerinde buluşma çağrısı yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli bayram ziyareti kapsamında seçim bölgesi Van’da halkla buluştu.
 
Kent girişinde karşılanan Temelli, bayramlaşma için DBP Van İl binasına geçti. 
 
Bayramlaşmanın ardından halka seslenen Temelli, Kürt kentlerindeki orman yangınlarına dikkat çekti, "Ancak bu yangınlar söndükten, bu acılar dindikten, bu zulüm bittikten sonra özlemini duyduğumuz bayramları hep birlikte kutlayabiliriz" dedi.
 
'SURUÇ'UN FAİLLERİ HALA DIŞARIDA'
 
24 Haziran seçimleri öncesinde Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf gezisi sırasında çıkan olaylarda 2 oğlunu ve eşini kaybeden Emine Şenyaşar’ı  ziyaret ettiğini hatırlatan Temelli, katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen tek bir kişinin bile gözaltına alınmadığını söyledi. Hiçbir adalet mekanizmasının çalışmadığına dikkat çeken Temelli, şöyle konuştu: "Elinde silahlarla Arife günü dükkan basıp insanları katletmeye çalışanlar, hastanede insanları katledenler hala elini kolunu sallayarak dolaşıyor ama İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve bu iktidarın başındaki zat HDP’yi suçluyor. Adalet isteyenleri, barış ve demokrasi  isteyenleri suçluyor ve bizi tehdit ediyor. Biz de buna inat savaşa karşı barış politikamızı demokrasi mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz. Nerede bir savaş varsa tam da onun karşısında yer alacağız” diye konuştu.
 
HDP Eş Genel Başkanı Temelli, iktidarın savaş politikalarını eleştirdi, "İŞİD'in Şengal'de yarattığı vahşetin acısı dinmemişken AKP bu kez de Şengal’e saldırı düzenleniyor. Ne arıyorsun Şengal’de?" diye sordu.
 
"Bu otoriter rejimi yıkmadan demokrasi gelmez" diye konuşan Temelli, "Demokrasinin gelmesinin yegane yolu bu rejimden kurtulmaktan geçiyor. Çok bedel ödedik, çok acılar çektik.  Bunca acı bedelin ardında bizim de sözümüz, mücadele azmimiz, kararlılığımız var. Asla bundan da vazgeçmeyeceğiz. Bu da böyle bilinsin” dedi. 
 
'GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLAMALI'
 
Konuşmasında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Temelli, Öcalan ile görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini belirtti. 
 
Temelli, şunları söyledi: "Barış ve demokrasi için her türlü desteği şimdi de vermeye hazırız. Ama siz masayı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı devirdiniz. Savaşıyorsunuz, biz de size diyoruz ki; bu mesafeyi masa mesafesine çekerseniz işte orada bizim desteğimiz vardır. Biz barıştan yana, demokrasiden yana atılacak her adımda orada olacağız, yanınızda olacağız. Ama siz savaşırsanız da biz tüm Türkiye halklarıyla beraber emekçilerle, kadınlarla beraber bu savaşın karşısında yer alamaya devam edeceğiz. Çünkü savaş hepimizi, Türkü de Kürdü de emekçiyi de, kadını da büyük bir çöküşe sürüklüyor.”
 
1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kısa bir süre kaldığını hatırlatan Temelli, “1 Eylül'de alanlarda hep birlikte buluşmalıyız" dedi.
 
Temelli 1 Eylül ile ilgili şu çağrıyı yaptı:
 
"İstanbul’da, Amed’te, Van’da olduğumuz her yerde, sokaklarda, meydanlarda 1 Eylül’de buluşmalıyız. Ve 1 Eylül’den sonra bu itirazı bu mücadeleyi hep birlikte örgütlemeliyiz. Eğer bunu yapmazsak bu otoriter rejime karşı, faşizme karşı bu mücadeleyi örgütlemesek, yan yana gelmesek bu rejim bugüne kadar olduğu gibi hız kesmeden yoluna devam eder ve tüm haklarımızı gasp eder. Yaşamımızı geleceğimizi bizden çalmaya devam eder. İşte geleceğimize sahip çıkmanın yolu bu mücadeleden geçer."