20 Eylül 2024 Cuma

'Tecrit kalkıncaya kadar mücadele sürecek'

Mardin ve Mersin'de "Tecride son ver" çağrısıyla eylem yapıldı. Eylemlerde İmralı'da tecrit kalkıncaya kadar mücadelenin süreceği vurgulandı.

İmralı Hapishanesi başta olmak üzere siyasi tutsaklar üzerindeki tecridin sona ermesi çağrısıyla Mardin ve Mersin'de eylemler yapıldı.

"Tecride son ver" denilen eylemlerde, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşturulması talebi yükseltildi.

Mardin'de Barış Anneleri, Tevgera Jinên Azad (TJA), Tutuklu ve Hükümlü Yakınları ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) "Tecride son ver" eylemi gerçekleşti. DEM Parti il binası önünde yapılan açıklamaya, DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın ve belediye meclis üyeleri de katıldı.

Açıklamada "Tecride son ver" pankartı açıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Mehdi Tunç, kayyum darbesine tepki gösterdi, "Kayyum kararını asla kabul etmiyoruz. AKP-MHP iktidarı bir an önce kayyum politikasına son vermelidir" dedi.

TUTSAKLAR 194 GÜNDÜR DİRENİYOR
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da, tutsakların 194 gündür direndiklerini hatırlattı. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için eylemde yapan tutsaklara yönelik baskıların arttığına dikkat çeken Altın, "Türkiye'de faşizm ve zulüm yaşanıyor. DEM Partili olan herkes hakkında davalar açılıyor. Devlet, 'Kimliğinizi savunursanız size baskı uygularım sizi tutuklarım' diyor" şeklinde konuştu.

Öcalan'ın özgürlüğü sağlanana kadar direnişin süreceğini vurgulayan Altın, "Bu direniş tüm Türkiye halkları içindir. Türkiye'nin demokratikleşmesi içindir. Onların direnişi bizim direnişimizdir. Direnişimiz tüm baskılara karşı sürecektir. Colemerg'te devletin yaptıklarını görüyoruz. Bir yanıyla burada Kürtlere saldırırken bir yandan Rojava'daki seçimleri engelliyor. Öte yandan da Güney Kürdistan'a saldırıyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın biz dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz. Rojava dünyaya örnek bir yönetim ile sürdürülüyor. Bir kez daha söylüyoruz ki İmralı'da tecrit var. Devlet ne kadar inkar etse de orada tecrit var. Avukatlar 500 defa başvuru yaptı, vekiller başvuru yaptı, aile başvuru yaptı, hak savunucuları başvuru yaptı, ancak herkesin başvurusu reddedildi. Kentlerimiz tecrit altında. Birimiz dahi özgür değilse hiçbirimiz özgür değiliz. Halkımız özgür olana kadar direnişimiz sürecek" dedi.

Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleşti.

Eylem, "Tecrît sûc e berxwedan jiyan e", "Bijî berxwedana zindanan", "Tecride son ver hukuku uygula", "Bijî berxwedana Hakkari" sloganları ile son buldu.

MERSİN'DE TECRİT KARŞITI EYLEM 7'İNCİ HAFTASINDA
Mersin'de tutsak yakınlarının "Tecride son ver" şiarıyla başlattığı eylem 7'nci haftasında sürdü. Tutsak yakınları ve DEM Parti milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan'ın katıldığı eylemde "Tecride son ver" pankartı açıldı. Eyleme katılanlar Türkçe ve Kürtçe "Tecrit insanlık suçudur" önlükleri giydi. AKP il binasına yürümeleri polis tarafından engellenen kitle, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları eşliğinde oturma eylemi başlattı.

'EYLEMLERİMİZ SÜRECEK'
DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, eylemlerinin 7'nci haftasında iktidara seslendi, "Cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluğun ve tecridin bir an önce son bulması gerekiyor. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve tecrit son bulana kadar bu eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Ali Bozan da, 31 Mart yerel seçiminden sonra yaşanan "yumuşama" ve "normalleşme" tartışmalarına atıfta bulunarak, "Geldiğimiz aşamada görüyoruz ki yumuşama da, normalleşme de hikayedir. Yumuşama ve normalleşme adı altında bu ülkede faşizm sıradanlaştırılmaya çalışılıyor. Ama buna izin vermeyeceğiz. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit kaldırılana kadar mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.