23 Eylül 2024 Pazartesi

Taybet Ana vurulduğu yerde anıldı

Silopi'de özyönetim direnişleri sırasında katledilen Taybet İnan, katledilişinin 8'inci yıl dönümünde katledildiği sokakta anıldı. Anmada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Taybet Ana'nın mücadele arkadaşları, Silopi halkı, Kürt halkı mücadelesine devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 19 Aralık 2015 tarihinde özyönetim direnişi sürecinde katledilen ve cenazesi 7 gün sokakta bekletilen Taybet İnan, katledildiği sokakta anıldı. Anmaya, İnan'ın ailesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Newroz Uysal Aslan ve çok sayıda kişi katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Taybet İnan'ın katledildiği tarihin aynı zamanda Maraş ve 19 Aralık Hapishaneler katliamlarının yıl dönümü olduğunu hatırlattı. 

"Gönül isterdi ki bu karanfili annemizin elini öperek ona verelim fakat mevcut iktidar ve 100 yıllık devlet aklı annemizin elini öpmeyi değil, annemizin öldürüldüğü yere karanfil bırakmayı zorunlu bırakmış durumda" diyen Uçar, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde Kürtlere yer verilmediğini ifade etti.

'KÜRT HALKI BUGÜN HER YERDE'
Kürtlerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinin kriminalize edildiğinin altını çizen Uçar, "30 Ekim 2015'te bir plan açığa çıktı. Kamuoyuna 'MGK kararları' olarak yansıyan ve 'çöktürme planı' olan bu planın adı ölüm planıdır. Çözüm süreci devam ederken, Kürt halkı 100 yıllık bu inkar karşısında barış iradesini bu kadar güçlendirmişken devlet, süreci buzdolabına kaldırdığını açıkladı. İnkar ettiğiniz, dilini, kimliğini yok saydığınız Kürt halkı bugün her yerde. Coğrafyasını, dilini, kültürünü, kimliğini ve mücadelesini terk etmedi. Tıpkı Taybet Ana gibi" ifadelerini kullandı.

'BİNLERCE TAYBET ANAMIZ VAR'
Özyönetim direnişlerinde yaşananları anımsatan Uçar, devletin Kürdistan'da özel bir operasyon gerçekleştirdiğini vurguladı. Uçar, şöyle devam etti: "Taybet Ana'nın mücadele arkadaşları, Silopi halkı, Kürt halkı mücadelesine devam ediyor. Katlettiğiniz Taybet Ana'nın yol arkadaşları 'yok' dediğiniz Kürt sorunun çözümü için Türkiye ve Kürdistan'da Adalet Nöbeti tutuyor. Yani diyorlar ki; 'Bizim binlerce Taybet Anamız var.'"

Konuşmanın ardından Taybet Ana'nın katledildiği yere karanfiller bırakıldı. Heyet daha sonra özyönetim direnişlerinde katledilen Hasan Sanır ve Yusuf İnan'ın ailelerini ziyaret etti.

Ardından aynı süreçte katledilen Kürt siyasetçi Pakize Nayır'ın evine doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Alkışlarla yürüyen kitle, "Şehit namirin" sloganları atarak Nayır'ın ailesinin yaşadığı evin önüne kadar geldi. Buradaki ziyaretin ardından heyet, DBP Silopi İlçe Örgütü'ne geçerek programı burada sonlandırdı.

Anma boyunca "Şehit namirin" ve "Taybet ana ölümsüzdür" sloganları atıldı.