3 Ekim 2024 Perşembe

'TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin neden istifa etmek zorunda kaldı?'

HDP Mersin Milletvekili Turan, TARKİM ile ilgili gündeme gelen iddiaları Meclis'e taşıdı. Turan, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye "TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin neden istifa etmek zorunda kaldı?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan TARKİM ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Girdi maliyetlerinin hızla arttığı, ekonomik kriz ve pandemi koşullarında üretimin iyiden iyiye zorlaştığı, icralık olan borçlar sebebiyle de çiftçinin üretimden uzaklaşmaya başladığı kritik bir dönemden geçildiğine işaret eden Turan, dolar kurundaki hızlı artışın girdi mailyetlerini sürekli yukarı çeken etkenlerin başında geldiğini belirtti.

Turan, "Bunlar arasında ilaç, ithalat yoluyla temin edildiği için hızlı yükselen girdi kalemlerinin başında geliyor. Ürün almak için ilaç kullanma zorunluluğu ile ilaç fiyatları arasındaki çelişki, çiftçiyi mağdur ediyor. İlaç fiyatlarının yükselmesine paralel olarak ilaç fiyatlarının desteklenmemesi, ödeme kolaylıklarının sağlanmaması da çiftçimizi zora sokan bir başka neden" dedi.

Konuya ilişkin geçen dönemde de bir Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan TARKİM'de zirai ilaçla ilgili çiftçiye yapılmayan indirimli satışın, şirketin genel müdürü tarafından arkadaşının şirketine yaptırıldığına dair ortaya çıkan haberleri hatırlatan Turan, "Şirket Genel Müdürü Mehmet Derin'in arkadaşının olduğu iddia edilen bir şirkete sattığı zirai ilaçların Tarım Kredi'nin birim kooperatiflerine satılan fiyatın yüzde 30-40 daha aşağısında olduğu iddialar arasındaydı. Bölge birlikleri de şirket genel müdürünün arkadaşının şirketine yaptığı bu indirimi doğrulamışlardı" ifadelerini kullandı.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti: 

Yukarıda geçen iddialar doğru mudur? Doğruysa konuyla ilgili ayrıntılar nelerdir?
Bu indirimli satış ne sebeple ve nasıl bir kamu yararı gözetilerek yapılmıştır?
Bu konuda idari bir işlem ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmış mıdır?
Bu konuda neden kamuoyu bilgilendirilmemiştir?
■ TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin bu sebeple mi görevinden istifa etmek zorunda kalmıştır?