3 Ekim 2024 Perşembe

'Tarihte çok devlet kuruldu yıkıldı, esas olan halkların birlikteliği'

Kobanê davasının 9. duruşması iki günlük aranın ardından devam etti. HDP eski MYK üyesi Parmaksız'ın savunmasıyla devam eden oturumda, tarihte birçok devletin kurulup yıkıldığı ancak esas olanın halkların birlikteliği olduğu vurgulandı. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te yapılan eylemler gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan Kobanê davasının 9. duruşması, verilen 2 günlük aranın ardından 5. gününde görülmeye başlandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, HDP MYK üyeleri, milletvekilleri ve HDP Ankara İl Örgütü temsilcileri ile çok sayıda avukat katıldı.

Sincan Hapishanesi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulundu. Farklı hapishanelerde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Bir kısım siyasetçiler duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.

Duruşma, kimlik tespitinin ardından HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız'ın savunmasıyla başladı. Vedat Türkali'nin İstanbul şiirine atıfta bulunan Parkmaksız, "Türkali, İstanbul'u çok güzel anlatır ve emekçilerin İstanbul'u diye bahseder. İstanbul'un 3 bin yıllık tarihi var ancak kapitalizm ve sanayinin gelişmesiyle büyük göçler aldı. Daha sonra devlet elitleri Ankara'ya taşındı. Şimdi İstanbul'un emekçi silüetini bozmaya çalışıyorlar" dedi. İnsanları sömürenlerin gerici, sömürüye karşı olanların ise ilerici olduğunu belirtti.

Esasa ilişkin savunma yapan Parmaksız'ın sözlerini kesen mahkeme başkanı "Savunmanız daha ne kadar sürecek? Kaç gündür sizi dinliyoruz" sözleri dikkat çekti. Savunmasını sürdüren Parmaksız ise "Herkes kendi doğusunu küçümsüyor" diyerek, kapitalizmle birlikte son 500 yılda egemenler ile halklar arasındaki farkın git gide açıldığına vurgu yaptı.

Kürtlerin doğal varlıklarını Türk halkının değil egemen sınıfların sömürdüğüne dikkat çeken Parmaksız, "Egemen sınıflar, sermaye çıkarlarını bu yüzden herkesin ortak çıkarıymış gibi kullanıyor ve Türk milliyetçiliğini kullanıyor. Tarihte birçok devlet kurulup yıkılmıştır. Türk devletleri de yıkılmıştır, asıl olan halklardır ve onların birbirleriyle olan ilişkileridir" şeklinde konuştu.

Duruşma yarın saat 10.00'da Parmaksız'ın savunmasıyla devam edecek.