4 Ekim 2024 Cuma

Tarihi Germiyan Kilisesi defineciler tarafından talan edildi

Güçlükle ayakta duran Silivri'deki 300 yıllık tarihi Germiyan Kilisesi'ne bir darbe de definecilerden geldi. Defineciler kilise ve çevresinde altın bulma umuduyla metrelerce derinlikte çukurlar kazdı.

Silivri'ye bağlı Değirmenköy'de bulunan Germiyan Kilisesi defineciler tarafından talan edildi. Kilise 1836 yılında Rum köylüler için yaptırıldı. 1913 yılında Rumlar'ın Yunanistan'a göç etmek zorunda kalmasıyla boş kaldı.

Boş kalan kilise, cami ve okul olarak kullanıldı. Tarihi kilise bakımsızlık nedeniyle yıllar içinde harap olurken bir de defineciler tarafından tahrip ediliyor. Define aramak için kilisenin çevresinde metrelerce çukurlar kazıldı. Çukurlar nedeniyle kilise güçlükle ayakta duruyor.

Kilisenin içindeki ahşap sütunlar çürüdü, ahşap çatının da yarısı çöktü. Kilisenin zemininde de definecilerin tahribatlarını görmek mümkün. Zeminde derin çukurlar açılırken, ahşap sütunların altında bulunan oymalı mermerlerden ise sadece biri duruyor. İçerideki merdivenlerin yarısı çökmüş, duvarlarındaki kabartmalarda yok olmuş durumda.

Kilisenin dışında hemen yanında ise açılan bir çukur daha bulunuyor. Ayrıca kilisenin hemen önünde bulunan ağacın da altı kazılmış durumda.

Kilisenin yakınında bulunan İsmetpaşa Mahallesi'nde yaşayan Kani Çılgın, "Defineciler kaza kaza kalbur gibi yaptılar. Bir şey bırakmadılar, altına girdiler 3 metre. Çok güzel bir yapıydı ama berbat ettiler. Korumaya alınmadı, o zaman korumaya alacaklarını söylediler ama korumaya almadılar. Gece giden orada çalışıyor, 'burada para var, burada para var', para arıyorlar yani orada. Bir ara samanlık olarak kullanıldı orası. Harabe gibi" dedi.

Bir diğer mahalleli Tunay Yaşar ise "Defineciler var, yıllardır oradalar. Ben hayvancılık yaptım 25 sene, 80'den sonra 2000'e kadar her akşam geliyorlardı. Harap olduğunu gördüm, gidip bir iki kere gördüm, çok da derin kazmışlar şu anda. Terk edildi, yıkılmak üzere artık, kala kala duvarları kaldı, çatısında zaten bir şey kalmadı" diye konuştu.