23 Eylül 2024 Pazartesi

Taliban kadınların tek başına seyahat etmesini yasakladı

Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban, kadınların 75 kilometreyi aşan yolculuklarda tek başına seyahat etmesini yasakladı.

ABD'nin Afganistan'da yönetimi devrettiği Taliban, kadınların yaşamına saldırı niteliğindeki yeni yasakları devreye soktu.

Taliban uzun mesafe seyahat etmek isteyen kadınların, yanlarında aileden bir erkeğin olması şartını getirdi. Taliban açıklamasında uzun mesafe seyahatir 75 kilometreyi aşan yolculuklar olduğu belirtildi.

'İSLAMİ PEÇE' ZORUNLULUĞU
Taliban kadınlara peçe zorunluluğu da getirirken toplu taşıma araç şoförlerine "İslami peçe" takmayan kadınları araçlarına almamaları tehdidinde bulundu Taliban'ın bu yasağı, Afganistan televizyonlarında "kadınların oynadığı pembe dizilerin durdurulması" ve kadın gazetecilerin ekranda "İslami peçe" takmaları kararından birkaç hafta sonra geldi.

Taliban iktidara geldiğinden bu yana kadınlar ve kız çocuklarına özellikle eğitim ve iş yaşamı ile bağlantılı birçok yasak getirdi. Yeni yasaklar arasında araçta müzik dinlenmesinin yasaklanması da bulunuyor. Ülkede birçok noktada kurulan barikatlarda sürücüler bu konuda uyarıldı.