21 Eylül 2024 Cumartesi

Suya yüzde 60 zam yapıldı

Son bir ay içinde damacana sulara yüzde 60'a varan zam yapıldı. Bir damacana su 20 TL'ye varan fiyatlarla satılıyor.
AKP iktidarı, ülkeyi ekonomik kriz altında zamlarla yönetmeye çalışırken bir zam haberi de 'su'dan geldi. Son bir ayda damacana sulara yüzde 60 zam yapıldı.
 
19 litrelik damacana su 6 ila 20 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. İstanbul Sucular Esnaf Odası Başkanı Turan Akkaya damacana fiyatının en az 10 TL olması gerektiği görüşünde. Akkaya döviz girdisi olmayan firmaların fırsatçılık yaparak suya ciddi şekilde zam yaptığını da söyledi.
 
Su fiyatlarındaki artış ile ilgili konuşan İstanbul Sucular Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, "Son 1 ayda suya yüzde 60 zam yapıldı. 1 TL'ye satılan 0,50 litre suyun fiyatı bile 2 TL oldu" dedi.
 
Fırsatçılık yapanların olduğunu söyleyen Akkaya, "Temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatı, dolar kurundaki dalgalanma nedeniyle artarken, fırsatçılar ithalata dayalı olmayan ürün ve gıdalara da zam yaptı. Maliyetler göz önüne alındığında piyasada 6 TL ile 20 TL arasında satılan 19 litre polikarbon damaca suyun azami 10 TL'den satılması gerekiyor" diye kaydetti.
 
Akkaya," Evet bir maliyet artışı var. Ama karşılığı yüzde 60 zam değil. Bazı su şirketleri dolar kurunu bahane ederek halkımızın en temel ihtiyacı olan suya fahiş oranda zam yaptı. Su, acil gıda maddesi olarak tarifeye tabidir. Halkımızın daha fazla mağdur olmaması ve haksız rekabeti önlemek için fiyat tarifesi çıkaracağız" dedi.