6 Ekim 2024 Pazar

Suruç katliamının 70. ayında, Uğur Ok için adalet istendi

Suruç katliamından ağır yaralı kurtulan Uğur Ok, katliamın sorumluları yargılanmazken ve korunurken bir itirafçının beyanı üzerine aylardır tutuklu. Katliamın 70. ayında açıklama yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi, Ok'un derhal serbest bırakılmasını istedi. 25 Mayıs'ta Ok'un Çağlayan'daki, 27 Mayıs'ta da Suruç'un Hilvan'daki davasına katılacaklarını kaydeden aileler, dayanışma çağrısı yaptı.

33 düş yolcusunu bizden alan Suruç katliamı 70. ayında. IŞİD'in yakıp yıktığı Kobane'yi yeniden inşa için yola çıkan çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce kişi mola verdikleri Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi'nde IŞİD'in canlı bombalı katliamına uğradı. 33 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi yaralandı.

Katliamdan sonra açılan davada, kısmi adımların dışında elle tutulur bir gelişme olmadı. Avukatların ve ailelerin her duruşmada dile getirdiği talepler kabul edilmedi, dosyada olan eksiklikler aradan geçen 5 yıla rağmen tamamlanmadı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, tüm bu olumsuzluklara rağmen ısrarla adalet mücadelesini sürdürüyor. Kadıköy'deki Halitağa Caddesi'nde, "Kalplerimiz Suruç için atsın" yazılı pankart ve 33'lerin fotoğraflarıyla bir araya geldi.

'BİZİ KATLEDENLERLE BİR TUTUP, KATLİAMI MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYORLAR'
Basın metnini okuyan Suruç şehidi Vatan Budak'ın babası Murat Budak, katliam ana davasında halen somut bir ilerleme olmazken açılan idari davada ölümsüzleşenlerin ve yaralananların suçlanmaya çalışıldığını hatırlattı. Budak, "Antep bölge idare mahkemesinin verdiği karara göre Suruç'ta katledilenler oraya gittikleri için yüzde 50 suçlu. Yani diğer bir deyişle, savaştan çıkan bir halka yardım eli uzatanların katliamdaki suçu, canilikleri dünya çapına yayılan, insanların kafalarını kesen, Şengal halkına insanlığa sığmayacak işkenceleri yapan eli kanlı örgütle aynı oranda. Bizi katillerle bir göremezsiniz. Bizi katillerle bir görmek katliamı meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımamaktadır" dedi.

'OK HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI TAMAMEN KEYFİLİKTİR'
6 yıldır, isimler değişse de açıklamaların tamamının neredeyse aynı olduğunu söyleyen Budak, şöyle devam etti: "Bir tarafta bunlar yaşanırken diğer tarafta Suruç için adalet arayanlara dönük gözaltı ve tutuklamalar sürüyor. Suruç yaralımız Uğur OK 24 Aralık'ta tutuklanarak Silivri hapishanesine konuldu. Bir itirafçının ifadelerine dayanarak yapılan tutuklamanın hukuksuzluğu  bir yana, bu davada da Suruç davasında olduğu gibi usulsüzlükler var. 6 Yıldır devam eden bir davada kaçma şüphesi olmamasına rağmen, 6 yıl sonra ortaya çıkan bir itirafçının söylemlerine dayanarak  hakkında tutuklama kararı verilmesi tamamen keyfiliktir. Suruç yaralımız  Uğur Ok, Suruç katliamından ağır yaralı olarak kurtulmuş, akciğerlerinde ağır hasar oluşmuştur. Hapishanenin sağlıksız koşulları akciğer  hastalığını daha da ileri taşıyacak, hasatlığının kalıcı hale gelmesine neden olacaktır. Suruç yaralımız uğur ok bir an önce serbest bırakılmalıdır."

'25 MAYIS'TA ÇAĞLAYAN'DA, 27 MAYIS'TA HİLVAN'DA OLACAĞIZ'
Suruç katliamından sonra her yerde Suruç için adalet mücadelesini yürüten Ok için adalet istediklerini altını çizen Budak, 25 Mayıs'ta Uğur için İstanbul Çağlayan adliyesinde, 27 Mayıs'ta ise Suruç katliamı davası için Urfa-Hilvan adliyesinde olacaklarını kaydetti ve dayanışma çağrısı. 

Açıklamanın ardından 33 düş yolcusu için bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı. 

'SURUÇ ŞEHİTLERİ YAŞIYOR'
"Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarının atıldığı eylemde, Suruç şehitlerinin isimleri tek tek sayıldı ve "Yaşıyor" diye yanıtlandı. Etrafta izleyenler alkışlarla destek verdi.