6 Ekim 2024 Pazar

Suruç Aileleri: Uğur Ok serbest bırakılsın

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu ve avukatlar, ESP PM üyesi Uğur Ok'un 25 Mayıs günü görülecek davasına katılım çağrısında bulundu. Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından hazırlanan çağrı metninde, Uğur Ok'un Suruç katliamından bugüne kadar geçen süreçte SGDF üyelerine yönelik gözaltı, tutuklama saldırısı ve tutuklanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı mektubuna da yer verildi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi üyesi, Suruç yaralı Uğur Ok, 5 aydır tutuklu. Suruç katliamı sanıkları ve sorumlularını yargılamayanların Suruç yaralılarını tutuklamasına tepki gösteren Suruç Aileleri İnisiyatifi, davaya ilişkin çağrı metinleri ile Uğur Ok'un mektubunun yer aldığı bir dosya hazırladı.

Uğur Ok'un 3. duruşmasının 25 Mayıs günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini duyuran Suruç Aileleri, katliamın üzerinden geçen 6 yıl içerisinde davada elle tutulur bir ilerleme sağlanmazken, adalet mücadelesi yürütenlerin tutuklandığına dikkat çekti.

Suruç yaralısı Uğur Ok'un 24 Aralık'ta tutuklanarak Silivri 1 No'lu Kapalı Hapishanesi'ne konulduğunu hatırlatan Suruç Aileleri İnisiyatifi, "Bir itirafçının ifadelerine dayanarak yapılan tutuklamanın hukuksuzluğu bir yana, bu davada da Suruç davasında olduğu gibi usulsüzlükler var" dedi.

Suruç katliamında ağır yaralanan Uğur Ok'un akciğerlerinin hasar gördüğünü anımsatan Suruç Aileleri, "Hapishanenin sağlıksız koşulları akciğer hastalığını daha da ileri taşıyacak, hasatlığının kalıcı hale gelmesine neden olacaktır. Suruç katliamında parmağı olanlar ellerini kollarını sallayarak dolaşırken Suruç yaralı ve tanıklarının tutuklu yargılanması kabul edilemezdir. Başta Suruç yaralımız Uğur olmak üzere tüm tutuklu yaralılarının bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" diye kaydetti.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, her ayın 20'sinde İstanbul Kadıköy'de bulunan Halitağa Caddesi'ndeki adalet eylemini 20 Mayıs günü gerçekleştireceklerini duyururken, Uğur Ok'un 25 Mayıs günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmasına ve 27 Mayıs'ta Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek Suruç katliamı davasına katılım çağrısında bulundu.

SGDF'DEN DAVAYA ÇAĞRI
Dosyada Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) da davaya çağrı metnine yer verildi. SGDF açıklamasında, Uğur Ok'un SGDF'nin "Beraber Savunduk Beraber İnşa Edeceğiz" çağrısıyla Kobanê'yi yeniden inşa etmek, kendi kaderini eline almış bir halkın yaralarını sarmak ve bir devrime dokunmak için yola çıkanlardan biri olduğu hatırlatıldı.

20 Temmuz 2015'te Suruç'ta gerçekleşen katliamda yaralanan Ok'un özgürlük ve adalet mücadelesinden geri durmadığı kaydedilen açıklamada, Suruç katliamının sorumluları yargılanmazken yaralıları, tanıkları ve ölümsüzleşenlerin aileleri ile dostlarının yargılandığı vurgulandı.

SGDF, Uğur Ok'un 25 Mayıs günü görülecek duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

'İTİRAFÇI POLİS FEZLEKESİNİ TEKRAR ETTİ'
Suruç Aileleri İnisiyatifi, hazırladığı dosyada Uğur Ok'un mektubuna da yer verdi. Bir itirafçının ifadelerine dayanılarak tutuklandığını hatırlatan Ok, itirafçının Suruç katliamından hemen sonra TEM polisinin oluşturduğu fezlekeyi tekrar ettiğini söyledi. SGDF'nin tüm eylemleri ve faaliyetlerinin kriminalize edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Ok, itirafçının ifadeleri sonucu gözaltına alınıp tutuklanan hemen hemen herkesin ilk mahkemede tahliye edildiğini, birçok kişi hakkında ise savcılık tarafından 'kovuşturmaya yer yok' kararı verildiğini hatırlattı.

Bugüne kadar sürdürdüğü Suruç için adalet mücadelesine devam edeceğini kaydeden Ok , "Bugün yargılanmak istenen Suruç'tan bugüne kadar, arkadaşlarımız, gazilerimiz ve ailelerimizle birlikte yürüttüğümüz bu adalet mücadelesi, Suruç'un hesabını sorma mücadelesidir. Yarım bıraktıkları işi tamamlamak istiyorlar. Kimler mi? Suruç katliamını planlayanlar, yapanlar, koruyup kollayanlar, arka çıkanlar, destek olanlar... Bunu başarabilirlerse yarım bırakılan iş tamamlanmış olacak. Sonrasında SGDF ara davasında ve başkaca Suruç yaralı ve gazilerimizin davalarından benzer süreçler gelişecek. Bunun için tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

'UĞUR İÇİN ADALET TALEBİNİ YÜKSELTELİM'
Davanın avukatları Meral Hanbayat ve İlknur Alcan da, müvekkillerinin davasına katılım çağrısında bulundu, "Bu sefer Uğur için adalet talebini ısrarla biz yükseltmeliyiz" dedi.