30 Eylül 2024 Pazartesi

Suruç adalet mücadelesi kampanyasının startı verildi

Suruç Aileleri İnisiyatifi katliamın 59. ayında yaptıkları açıklamada beşinci yıla ilişkin bir ay yürütülecek bir kampanya başlattıklarını duyurdu. Bugünkü açıklama ile kampanyanın startını veren aileler, dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Suruç katliamı 59. ayında Kadıköy Halitağa caddesinde bir araya gelen Suruç Aileleri İnisiyatifi, bir kez daha adalet talebini yineledi. 20 Temmuz'da katliamın beşinci yılı olacağına dikkat çeken aileler bugünkü açıklamayla bir ay sürecek kampanyanın startını verdiklerini duyurdu.

"Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankart ile Suruç şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Vakfı (BEKSAV) Eşbaşkanı Canan Kaplan, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcu Gül Çubuk, SGDF Genel Başkanı Alev Özkiraz ve çok sayıda kişi katıldı.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİNDEN YÜRÜYÜŞ
Gençlik örgütleri eylem alanına yürüyüşle geldi. Yürüyüş sırasında "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganları, alkış ve zılgıtlar yükseldi.

SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz, gençlik örgütleri adına konuştu. Özkiraz, Suruç şehitlerinin Kobane'nin yeniden inşası için çıktıkları yolda katledildiğini hatırlattı. Katliamın üzerinden geçen beş yılda gençlik örgütleri olarak sokak sokak, kampüs kampüs her yerde adalet mücadelesi yürüttüklerini söyleyen Özkiraz, "Karşılaştığımız tablo farklı değil. Yaptığımız her anmada polis saldırısıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ama beş yıldır adalet mücadelemizi dindirmiyoruz. Mücadelemizi sokakta büyütüyoruz" dedi.

'SURUÇ İÇİN ADALET HERKES İÇİN ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Adalet mücadelesini sadece Suruç için değil Ankara katliamında hayatın kaybedenler için, barış akademisyenleri için, katledilen kadınlar için devlet tarafından adaletsizliğe uğrayan herkes için yürüttüklerini söyleyen Özkiraz, "Bu yüzden en başından beri Suruç için adalet herkes için adalet diyoruz" ifadelerini kullandı. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendini aklamaya çalıştığı açıklamalarına işaret eden Özkiraz, "Biz biliyoruz katliamı kimin yaptığını. Sokakta bunu söylediğimiz ve ifşa ettiğimiz için görmediğimiz müdahale kalmadı. Gençlik olarak bu sene de Suruç için adalet herkes için adalet demeye devam edeceğiz" diye konuştu. Özkiraz sözlerini, Suruç şehitlerini anarak sonlandırdı.

Bu ayın basın metnini Suruç şehidi Vatan Budak'ın babası Murat Budak okudu. 5 yıllık adalet mücadelesinde bir çok zorlukla karşılaştıklarını söyleyen Budak, Suruç şehidi Süleyman Aksu'nun mezarına yönelik saldırılara tepki gösterdi.

'YAKUP ŞAHİN'İN SALONA GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ'
Budak, tıpkı Suruç katliamı davasında olduğu gibi Ankara gar katliamı davasında da yargının çok yavaş ve sonuç almaktan uzak ilerlediğine dikkat çekti. Reina katliamı davasında sanıkların salona getirildiğini belirten Budak, "Biz Reina katliamında uygulanan yüz yüzelik ilkesinin Suruç katliamı davasında da uygulanmasını istiyor, tutuklu sanık Yakup Şahin'in duruşma salonuna getirilerek, ailelerin ve avukatların önünde yargılanmasını istiyoruz" dedi.

Katliam davasına ilişkin diğer talepleri bir kez daha tekrar eden Budak, şöyle devam etti: "Patlama günü olay yerinde fotoğraf çekerken yakalanan Abdullah Ömer Arslan sanık olarak yargılansın. Dava dosyasında hakkında yakalama kararı çıkarılan İlhami Balı yakalanarak yargılansın. Davanın duruşmaları Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülüyor. Dava duruşmaları buradan alınarak herkesin izleyebileceği başka bir duruşma salonuna taşınsın."

BİR AYLIK KAMPANYANIN STARTI VERİLDİ
Adalet mücadelesinin 20 Temmuz'da beşinci yılını doldurduğunu kaydeden Budak, bir ay sürecek olan bir kampanya yürüteceklerini duyurdu. Kampanyanın startını bugün yapılan açıklama ile verdiklerini dile getiren Budak, "Önümüzdeki 1 ay boyunca 33 düş yolcumuzun adını yaşatmak için anmalar ve etkinlikler düzenleyecek, adalet zincirleri oluşturacak, adalet kürsüleri kuracak, herkesi Suruç için adalet için üretmeye çağıracak, ölümsüzlerimizin ve tüm adalet arayışçılarının çığlığı ve adımları olmaya devam edeceğiz. 20 Temmuz günü ise, her yıl yaptığımız gibi, katliamın yaşandığı saat olan 11.50 de, 33 düş yolcumuzun mezarlar başlarında olacağız. Tüm duyarlı kamuoyunu önümüzdeki 1 ay boyunca yapılacak etkinliklere katılmaya davet ediyor herkesi adalet mücadelemizi yükseltmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Basın metnini okunmasının ardından Suruç şehitleri anısına beş dakikalık sessiz oturma eylemi yapıldı. Eylem, Suruç şehitlerinin isimlerinin sayılması ile sona erdi. 

SURUÇ İÇİN ADALET KEMAL KURKUT İÇİN ADALET
ESP Diyarbakır İl Örgütü de, 2017 Newroz'unda katledilen Kemal Kurkut'un vurulduğu yerde açıklama yaparak, “Suruç için adalet, Kemal Kurkut için adalet” talebiyle yürütecekleri kampanya çalışmasını başlattı.

Yapılan açıklamada, "Üç yıl önce Amed'de Newroz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut'un katledildiği yerdeyiz. Halkların 7 Haziran zaferi ve DAİŞ katliamlarının durdurulmasını hazmedemeyenler Amed'de, Suruç'ta, Ankara'da ve daha birçok yerde barış, özgürlük ve adalet taleplerini kana buladı. Bizler de Suruç katliamının 5. yılına giderken 33 düş yolcusu, devrim yolcusu yoldaşlarımızın ardından düşlerini gerçekleştirme, adalet mücadelesini yükseltme peşindeyiz. Ve diyoruz ki, Suruç için adalet, Kemal Kurkut için adalet. Adalet mücadelemizden asla ve asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.