20 Eylül 2024 Cuma

Suriye Êzidîleri Birliği 2. Kongresini gerçekleştirdi

Suriye Êzidîleri Birliği Hesekê'de 2. kongresini gerçekleştirdi. Konuşmalarda, Êzidî halkının fermanlar karşısında varlığını direnişiyle koruduğu belirtildi. Halkın örgütlülüğünü güçlendirmesinin önemi üzerine duruldu. Kongrede, Qamişlo'da Suriye Êzidîleri Birliği Merkezinin açılması ve Êzidîlerin yaşadığı bölgelerde, inançlarına yönelik eğitim müfredatlarının hazırlanması kararı alındı.

Suriye Êzidîleri Birliği, "İrade ve örgütlülükle soykırım girişimlerini boşa çıkaracağız" şiarıyla 2. Kongresini Cizîrê Kantonu'nun Hesekê kentinde gerçekleştirdi. Kongreye, Suriye Êzidîleri Birliği üyeleri, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütü ve kadın örgütlerinden kişilerle birlikte 100 delege katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede ilk sözü, Suriye Êzidîleri Birliği üyesi Heya Reşo aldı. Heya Reşo, Êzidî halkının çok sayıda soykırım saldırısına maruz kaldığını, direnerek varlığını tarihini koruduğunu hatırlattı. Heya Reşo, "Bugün yaptığımız bu kongre de bunun bir örneğidir" dedi.

Êzidî Kadınlar Birliği Koordinasyonu üyesi Hediye Şemo, kongrenin işgalci Türk devletinin yoğun saldırıları altında 2. kongreyi yaptıklarını belirtti. Hediye Şemo, "Bu kongrenin düzenlenmesi bölgenin tüm düşmanlarına, hainlerine bir mesajdır" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hemdan El Ebid ise, "Êzidîler, Osmanlı, Türkiye ve DAIŞ başta olmak üzere tarih boyunca 73 Fermana maruz kalmıştır. DAIŞ, tüm bileşenlere ve dinlere karşı işlediği suçlarla İslam dinini de karalamıştır" ifadelerini kullandı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Mehmûd El Mislit ise, "Kongrenin, gençlerin Suriye'deki başarılarının, tutkularının ve geleceğe yönelik kararlılıklarının bir göstergesidir" dedi. Mislit, "İrade ve örgütlülükle soykırım girişimlerini boşa çıkaracağız. Suriye'nin tüm bileşenlerinin haklarının var olacağı bir geleceği, ülkemiz için inşa etmek için serhıldanlar gerçekleştireceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından Suriye Êzidîleri Birliği'nin faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. İlk kongrenin sonuç bildirgesi ve tüzük okundu.

Kongre delegelerinin sunduğu önergeler üzerine tartışmalar yürütüldü ve şu kararlar alındı: "Rojava'da Êzidî toplumu için bir şehitliğin inşa edilmesi, Êzidîlerin Mal ve Mülklerini Koruma Ofisi'nin açılması, Qamişlo'da Suriye Êzidîleri Birliği Merkezi'nin açılması ve Êzidîlerin yaşadığı bölgelerde, Êzidî inancına yönelik her seviyede eğitim müfredatlarının hazırlanması."