23 Eylül 2024 Pazartesi

Suriye ordusu stratejik Maaret el-Numan sınırında

İdlib'e yönelik askeri operasyonlarını sürdüren Suriye ordusu ve Rusya, M5 karayolu üzerinde bulunan stratejik Maaret el-Numan kenti sınırına yetişti.

Suriye ordusu, Rusya'nın hava desteğiyle Türkiye'ye bağlı çetelerin işgali altındaki İdlib'e yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), rejim güçlerinin ülkenin kuzeybatısında ilerlediğini ve Maaret el-Numan kenti sınırana yetiştiğini kaydetti.

STRATEJİK BİR NOKTA
İdlib'e operasyonlarını sürdüren Suriye ordusunun öncelikli hedefi, stratejik noktada yer alan ve İdlib'in bölgedeki ikinci büyük kenti olan Maarat el-Numan kentinde kontrolü sağlamak. İdlib'in güneyinde yer alan Maaret el-Numan kenti, Halep'e 84, Hama'ya ise 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Türkiye'ye bağlı çetelerin doldurulduğu kent, Halep ile Şam arasında ulaşımı sağlayan M5 karayolu üzerinde bulunuyor. Bu da ilçenin stratejik önemini arttırıyor.

M5 KARAYOLUNUN KONTROLÜ HEDEFLENİYOR
Suriye ordusu ve Rusya'nın İdlib'de öncelik verdiği M5 karayolu, sadece Suriye için değil komşu ülkeler için de stratejik bir öneme sahip. Suriye'nin kuzeyini güneyine bağlayan karayolu, ülke ekonomisi için büyük bir önem taşıyor. Çetelerin M5 karayolunda, Suriye ordusunun son operasyonları öncesi Raşidin bölgesinden Han Şeyhun'a kadar yaklaşık 100 kilometrelik alanı işgal altında tutuyordu. Suriye ordusu son operasyonlarıyla buraya ulaşan birçok kontrol noktasında kontrolü sağladı.

M5 karayolu üç bölüme ayrılıyor. İlki Şam'dan Halep'e uzanıyor. Suriye ordusu ve Rusya, daha önce Şam ve Humus kırsalı için Türkiye ile vardığı anlaşmalar çerçevesinde yolun bu kısmının büyük bir bölümünde kontrolü sağladı. Yolun ikinci kısmı ise Türkiye'ye bağlı çetelerinin işgali altında bulunuyor. Bu kısım, Maaret el-Numan'ın güneyindeki Kefer Senca ve El Tih beldelerinden, İdlib'in kuzey kırsalına doğru uzanıyor.

Yolun üçüncü bölümü ise Halep – Antep karayolu olarak biliniyor. Suriye ordusu ve Rusya, yolun Halep'ten geçen kısmını kontrol altında tutuyor.