23 Eylül 2024 Pazartesi

Suriye ordusu Maarat el-Numan kentinin sınırına dayandı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun ülkenin kuzeybatısında yeni bir ilerleme kaydettiğini ve İdlib'in en büyük ikinci ilçesi olan stratejik Maarat el-Numan'ın sadece yüzlerce metre yakınında olduklarını bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye ordusunun son 24 saat içinde M5 uluslararası karayolu yakınındaki Maarat el-Numan şehri civarında yer alan yedi büyük beldeyi kontrol altına aldığını duyurdu.

Üç milyon insanın yaşadığı İdlib ve komşu bölgeleri, Aralık ayından bu yana Suriye ordusu ve Rusya'nın operasyonları sürüyordu.

Rejimin Rusya destekli saldırıları, başkent Şam ile şehri birleştiren uluslararası kara yolunun bir bölümünün geçtiği Halep'in batısı ile İdlib'in güney kırsalında yoğunlaşıyor.

Rejim güçleri, Maarat el-Numan'a doğru ilerlemeye devam ederken, Halep şehrinin batısındaki diğer çeteler ile çatışmalar deam ediyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Aralık ayından bu yana süren saldırılar nedeniyle yaklaşık 350 bin kişi idlib'in güneyinden daha güvenli olan kuzey bölgelerine doğru kaçtı. Maarat el-Numan'ın nüfusunun neredeyse yarısı da şehri terk etti.

Rejim güçleri, Nisan ayında başlayan ve Ağustos ayında ateşkes ile sonuçlanan saldırıları kapsamında, başta Halep-Şam M5 karayolunun geçtiği Han Şeyhun olmak üzere İdlib'in güney kırsalında birçok bölgeyi ele geçirmişti.