22 Eylül 2024 Pazar

Sudan'da sivil itaatsizlik çağrısı

Özgürlük ve Değişim Güçleri, açıklama yayınlayarak Sudan halkını sivil itaatsizlik eylemleri yapmaya çağırdı.
Özgürlük ve Değişim Güçleri, Sudan'da yaşanan gelişmelere ilişkin halka sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.
 
"Darbe konseyiyle müzakerelerin sona ermesi, siyasi grev ve sivil itaatsizlik ilanı" başlığı ile yayınlanan açıklama şöyle:
 
"Daha önce hiç olmadığı kadar birleşmiş ve bütünleşmiş bir ruhla güçlü özgürlük ve değişim isteğinizi sürdürün. Oturma eylemlerinin önderliğine yönelik katliam suçuyla ilgili gelişmeleri takip edin. Şimdiye kadar, ilk verilere göre, darbe konseyinin kurşunlarıyla vurularak öldürülen 13 insanımızı şehit verdiğimizi ve yüzlerce yaralımızın olduğunu duyuruyor ve şunları vurgulamak istiyoruz:
 
Birincisi, darbe konseyi bu suçun tüm sorumluluğunu taşımaktadır ve bu saldırı Hızlı Destek Güçleri’nin (HDG) ve ordunun barışçıl oturma eylemlerini dağıttığı Hartum, Al Nahud ve diğer bazı şehirler de dahil olmak üzere planlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Şimdiye kadar oturma yerlerinden tahliye edilebilen kitlenin ardından olay mahallinde artık sadece şehitlerimizin saf bedenleri yatıyor."
 
İkincisi, darbe konseyi ile tüm siyasi temasların ve müzakerelerin durdurulduğunu ilan ediyoruz, ayrıca 11 Nisan 2019'dan bu yana dökülen kanın cezai sorumluluğunu taşıyan bu konseyin liderlerinin ve üyelerinin müzakere etmeye artık değer olmadığını Sudan halkına duyuruyoruz. Sudan'daki adil ve tarafsız adaleti sağlayarak önce onları adil yargılamak için çalışacağız. Devrimin zaferi kaçınılmazdır.
 
Üçüncüsü, Özgürlük ve Değişim Güçleri, 3 Haziran 2019’dan itibaren rejimin devrilmesine kadar kapsamlı politik grev ve açık sivil itaatsizliklerin sürdürüleceğini ilan etmektedir.
 
Dördüncüsü, Özgürlük ve Değişim güçleri, silahlı kuvvetleri ve polisi Sudan halkının güvenliğini sağlamaya, darbeci konseyin milislerinden halkı koruma görevine ve halkın rejimi devirerek sivil yönetime tam bir geçişi sağlama tercihine hızla destek olmaya çağırmaktadır.
 
Beşinci, bölgesel ve uluslararası toplumu, Sudan halkının devriminin tercihine yönelik bu darbeyi ve adaletsizliği tanımama çağrısı yapıyoruz."