23 Eylül 2024 Pazartesi

Sudan Komünist Partisi'nden direniş çağrısı

Askeri darbeye karşı "sivil toplum güçlerini" mücadeleyi büyütmeye çağıran Sudan Komünist Partisi, dünya halklarına da enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Sudan Komünist Partisi, 25 Ekim'de gerçekleşen askeri darbeye karşı "sivil toplumun bütün güçlerini siyasal grev ve sivil itaatsizliği cuntayı yenilgiye uğratıncaya kadar yükseltme"ye çağırdı. Ayrıca dünya haklarına da enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Komünist Parti'nin resmi sözcüsü Fathi Al-Fadhl, Sudan'ın Başkenti Khartum'dan yaptığı açıklamada ordunun cuntanın ardından bir gözaltı ve tutuklama furyası başlattığını ve daha ağır saldırılar beklediklerini belirtti. Birçok bakan ve siyasetçinin tutuklandığını bildiren Al-Fadhl, Başbakan Abdallah Hamdok'un konağının panzerlerle kuşatıldığını aktardı.

Sudan Komünist Partisi'nin Merkez Komitesi'nin Sekreteryasının basın açıklamasında ise "General Abdel Fattah Al-Burhan liderliğinde bir askeri cunta gerçekleşti ve bir dizi siyasetçinin tutuklandı" denildi.

Bu arada darbenin ABD'li diplomat Jeffrey Felman'ın Sudan ziyaretinden kısa süre sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. 

25 Ekim'den bu yana da halkın cuntaya karşı kitlesel eylemleri sürüyor. Darbeciler eylemlere saldırdığı için can kayıpları artıyor.

Ülkede 2018-2019 yıllarında yükselen halk hareketi diktatör El Beşir'i devirmişti.

Sudan Komünist Partisi, Ekim ayının başında ordunun da bileşeni olduğu geçici hükümetin yerine artık sivil bir rejimin geçmesi gerektiğini belirtmiş; 2019'da kurulan yeni hükümetin, halk hareketinin ruhundan giderek uzaklaştığının altını çizmişti.